Diari La Veu del País Valencià
La festa del valencià ompli els carrers de Genovés
RedactaVeu / Genovés

Genovés acull la XXIII Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera on van participar més de 30 col·legis i instituts de l’Alcúdia de Crespins, Barxeta, Canals, la Font de la Figuera, Genovés, Llanera de Ranes, Llocnou d’en Fenollet, Rotglà i Corberà, la Llosa de Ranes, Moixent, Vallada i Xàtiva, a més de 35 entitats i associacions. Vora 7.000 xiquets, mestres i pares que clamaren per l’ensenyament en valencià i per una escola pública de qualitat.

La jornada es va iniciar amb una cercavila animada per una batucada, colles de dolçainers, tabaleters i la presència, com no, d’en Jaume I de La Veu del País Valencià.

La resta de la jornada va transcórrer entre tallers, danses, contes i activitats organitzades per l’ajuntament, entre d’altres, es podia visitar l’exposició de Pilota Internacional al Museu de la Pilota, participar en el taller de jugar a pilota, a la galotxeta, partides de pilota de xiquets al carrer i signatures d’autògrafs dels jugadors professionals Genovés II (José Cabanes) i León (Rafael Soler).

A més, l’ajuntament també va oferir Babilònia, una exposició i taller de poesia visual, recital de poesia 20 anys recitant poesia per Vicent Camps.

I és que el nostre ciberdiari, laveupv.com, després de la bona acollida en les trobades de Pedreguer, Alberic i Monòver, vam estar a Genovés per donar suport a la gran tasca que fan les escoles per potenciar la nostra llengua. Comptàrem amb un estant per donar a conèixer el nostre projecte, el de tots. Vam explicar el nostre lema ‘Un diari digital possible amb el micromecenatge’.

L’alcalde de Genovés, Emilio Llopis, ha assegurat en declaracions a La Veu que Genovés “és un poble que viu, que sent, que parla en valencià”, d’això deriva que per segona vegada se celebren ací les trobades de la Costera i, per què no, “una tercera”, reconeix l’alcalde.

Llopis destaca que la pilota, esport per excel·lència del municipi, “ha aconseguit que el valencià es mantinga a Genovés”

El president de la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Costera, Josep Roca, afirma que l’escola pública a la Costera “està viva, i hui eixim al carrer per a demostrar-hoʺ. Roca espera que, gràcies al bon temps que ens acompanya, “hui s’aplegue a pics de 10.000 persones visitant aquesta trobada”.

El nostre company Diego Gómez, que va acudir a la Trobada com a representant d’Escola Valenciana, assegura que a la visió reivindicativa de les trobades, “enguany s’uneix la visió de conéixer un dels poetes més grans que hem tingut els valencians”.

Gómez ha recordat que aquestes festes per la llengua reivindiquen, davant les retallades i davant la LOMQE, “un altre model d’escola, més participatiu, més democràtic. Una escola pública, de qualitat i en valencià”.

Les Trobades d’Escoles en Valencià 2013 estan dedicades al gran poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Els seus missatges reivindicatius, convertits en versos, són l’eix vertebrador de les festes per la llengua que s’estenen de dalt a baix per les nostres comarques durant la primavera.

Per als organitzadors d’aquesta trobada, les festes per la llengua són una veu lúdica i reivindicativa del nostre poble. Del poble que visualitza l’autoestima lingüística i que reclama als responsables institucionals que facen del valencià la llengua pròpia i oficial d’ús habitual per a tots i per a tot. Per aquest motiu el lema de les Trobades 2013 és La veu del teu poble, del poble que acull la Trobada a la teua comarca, dels pobles que participen en la teua Trobada.

Els polítics a la Trobada

El regidor del Bloc de Genovés, Tomás Llopis, també va visitar l’estant de La Veu del País Valencià en la Trobada. Llopis va aplaudir que Genovés acollira, una vegada més, una Trobada d’Escoles en Valencià. “Feia ja tretze anys que no venien les trobades ací i ja ens tocava”.

Des del Bloc “sempre hem recolzat l’escola pública i ara més que mai, com també tots els sectors que estan lluitant contra les retallades que estan llevant-nos el drets de la nostra llengua”.

El secretari d’organització del PSPV al País Valencià, Alfred Boix, i el secretari comarcal del PSPV a la Costera, Xavier Simón, també van estar amb nosaltres i donaren suport a la trobada de Genovés. Boix va assegurar que la millor política econòmica “és l’educació”, par tant, lamenta, “pareix mentida que estiguen retallant en educació, en sanitat, que són elements igualitaris bàsics i que hem aconseguit entre tots”.

Per a Simón “és important que el valencià estiga tant en els mitjans com en les escoles, i per això fem les trobades. Els governs de dretes estan retallant en l’educació en valencià i aquest és un problema que hem de treballar molt i tots junts”.

Respecte al projecte de La Veu, Alfred Boix, ha volgut felicitar-nos, perquè “muntar iniciatives econòmiques en aquests moments cal ser atrevit i irresponsable. Vosaltres ho sou i crec que és un bon binomi”.

“Iniciatives de cara a tindre una visió més progressista, una informació progressista al País Valencià és més que necessari. Per tant, desitjar-vos des del PSPV tota la sort i convidar que molts valencians puguen trobar en La Veu el que no es troba en els altres mitjans de comunicació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa