Intersindical Valenciana reclama al Consell una Llei per a la Igualtat Lingüística

Des d'aquest sindicat han trobat a faltar una referència sobre política lingüística en el debat de Política General que va tindre lloc aquesta setmana a les Corts
18 setembre 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

Intersindical Valenciana ha fet saber, a través d'un comunicat, que aquest sindicat ha trobat a faltar, en el debat de Política General que ha tingut lloc a les Corts Valencianes, una referència sobre política lingüística o sobre l’impuls d’una norma que avance en el procés d’igualtat lingüística al País Valencià. Per això, davant de la manca de propostes concretes per part del Consell reclama que es promulgue una Llei d’Igualtat Lingüística. Perquè des del seu punt de vista, l’actual Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià és obsoleta, no ha donat els resultats esperats i no garanteix els mateixos drets lingüístics per a tota la ciutadania. 

El sindicat no és l'única entitat que està perseguint aquesta fita, ja que Acció Cultural del País Valencià és també punta de llança en l'objectiu d'aconseguir aquesta llei, tal com ja es va publicar a La Veu. A més, hi ha una col·laboració estreta entre ambdós entitats.

Des d'Intersindical Valenciana es considera que aquesta Llei d’Igualtat Lingüística hauria de ser una de les prioritats del Consell i dels partits que li donen suport en aquesta legislatura. Aquesta nova llei ha de tindre unes disposicions normatives clares que obliguen a garantir els drets i els deures lingüístics, amb els instruments necessaris per fer-los efectius, i amb uns objectius de normalitat ben definits, tant en la seua concreció com en els terminis de consecució. Ha de ser una llei transformadora amb un pla d'acció verificable i no una declaració formal de bones intencions.

En eixe sentit, per al sindicat, també caldrà modificar i desplegar altres normes, sobretot en matèria de funció pública, ensenyament, mitjans de comunicació, relacions laborals o atenció als nouvinguts, per posar alguns dels exemples. 

Competència lingüística de la funció pública

Entre aquestes normes que proposa Intersindical Valenciana també es demana que es contemple l'establiment de la competència lingüística per a l'accés a funció pública. El sindicat reclama al Consell que en la nova Llei de la Funció Pública Valenciana, que s’ha de negociar durant els propers mesos, s’incloga la necessària acreditació de la competència lingüística per a accedir a llocs de treball de les administracions públiques valencianes. 

Aquesta reivindicació del sindicat és també una reivindicació històrica de la societat valenciana per garantir l´ús de les dues llengües oficials en el conjunt de la funció pública valenciana. Entitats com Escola Valenciana és, en aquest cas, una de les més actives en la demanda de la competència lingüística, juntament amb altres com ACPV.

La Veu
 
next