Diari La Veu del País Valencià
Els valencians suspenen la gestió del Consell i la de l’oposició
EFE / València

Segons el baròmetre del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), amb entrevistes realitzades al setembre i octubre de 2012, el 76% dels valencians considera “dolenta” o “molt dolenta” la situació política actual del País València, percentatge que s’eleva fins al 87,5% en qualificar la situació econòmica d’aquesta autonomia.

Un 60,8% opina que la situació econòmica és “pitjor” que fa un any, mentre que prop de la meitat dels enquestats (49,6%) considera que la situació política és també “pitjor”. Preguntats per com creuen que l’efecte de l’actual crisi econòmica es nota respecte a la resta de l’Estat espanyol, el 41,8% opina que “en major mesura” i un 45,8% que “més o menys igual” que a la resta de l’Estat.

Segons l’enquesta del CIS, el 70,3% dels valencians qualifica de “regular” o “dolenta” la gestió que ha realitzat el Govern de la Generalitat des de les últimes eleccions, mentre que el 8,7% diu que ha sigut “bona” i solament el 0,3% la considera “molt bona”. En el cas de l’actuació de l’oposició, és el 71% dels enquestats els que opinen que ha sigut “regular” o “dolenta”, i solament el 3,4% reconeix que ha sigut “bona” i el 0,3% “molt bona”.

El 75,9% dels entrevistats afirmen que el Govern valencià no ha demostrat “eficàcia”, un altre 74% assenyala que no ha sigut “honrat”, el 69% ha negat la seua capacitat de comunicar-se amb la gent i el 63,9% la seua capacitat per a defensar els interessos del País Valencià.

Respecte a la labor que exerceixen Les Corts Valencianes, el 10% assegura que és “bona”, mentre que el 33,7% afirma que és “regular”, el 27,7% “dolenta” i el 15,2% “molt dolenta”.

Preguntats per la corrupció, el 56,3% dels valencians considera que està “molt estesa” en la política estatal, percentatge que en la política autonòmica és del 52,6% i en la política local al 41%.

A més, el 44,2% creu que al País Valencià hi ha “més casos de corrupció” que en altres autonomies, mentre que el 47,3% opina que és “més o menys igual” i solament un 3,7% diu que hi ha menys casos.

El 22,2% dels entrevistats no va encertar a dir qui ocupava la presidència de la Generalitat, encara que un 65% sí que va afirmar que era Alberto Fabra i, preguntats per la seua actuació com a president, el 39,7% la va qualificar de “regular”, el 25,3% de “dolenta”, i el 14,5% de “bona”.

Segons el parer dels entrevistats el principal problema que existeix actualment al País Valencià és l’atur (72,4%), seguit dels problemes econòmics (24,6%), els polítics en general (24,5%), la corrupció i el frau (18,7%), la sanitat (14,9%) i l’educació (12,9%).

Preguntat per la qualitat de vida, el 68,7% dels enquestats assegura que és “bona” o “molt bona” i que comparada amb altres autonomies és igual (46,4%) o millor (25,4%).

Preguntats per com creu que són les actuals relacions entre el Govern central i la Generalitat el 37,5% considera que són de “subordinació” i el 34,3% de “col·laboració”, mentre que un 15,7% afirma que són ʺd’enfrontament”.

Solament el 4,7% estaria d’acord amb un Estat que reconeguera a les autonomies la possibilitat de convertir-se en estats independents, mentre que un 30,6% advocaria per un Estat amb un únic Govern Central sense autonomies i un 23% per un Estat amb comunitats autònomes com l’actual.

Comparteix

Icona de pantalla completa