Diari La Veu del País Valencià
Voluntaris construiran refugis per a rates penades a la Cova Negra
RedactaVeu / Xàtiva

El proper 25 de setembre, la Regidoria de Medi Ambient de Xàtiva celebrarà la II Jornada de Voluntariat Mediambiental a la Cova Negra. Enguany, es construiran refugis per a rates penades i es netejarà part del paratge municipal.

Aquesta iniciativa pretén millorar l’entorn del paratge i conscienciar els veïns i veïnes de Xàtiva “de la importància de protegir els nostres espais verds i les espècies vulnerables que aporten beneficis ecosistèmics”, segons fonts municipals.

La regidora de Medi Ambient, Pilar Gimeno (Compromís), ha explicat que es tracta de donar a conèixer els valors del riu Albaida a través d’una activitat “altruista i compromesa” amb la natura, la qual, a més, pot contribuir en el control de mosquit tigre.

L’activitat està coordinada per la Fundació Limne. L’entitat, sense ànim de lucre, va nàixer en 2007 i es dedica a la gestió i conservació dels ecosistemes aquàtics del nostre territori. Entre les seues activitats destaquen la recuperació d’espècies autòctones i el control d’espècies invasores, la neteja de les riberes dels rius, el seguiment de la qualitat de les aigües i d’altres per a la conscienciació social a partir del voluntariat mediambiental.

La directora de Limne, Sales Tomás, destaca que les rates penades, tot i gaudir d’una injustificada mala fama, són una “peça clau” en la gestió dels ecosistemes mediterranis i és especialment destacable el seu paper en el control d’insectes i plagues. Tant és així que alguns estudis xifren una taxa de consum diari d’entre 1.000 i 3.000 insectes per nit. Aquesta entitat sense ànim de lucre porta diversos anys construint refugis per tot el País Valencià, involucrant ciutadans i agricultors en la lluita biològica, tant de mosquit tigre com de plagues agrícoles.

El punt de trobada per als voluntaris serà l’aparcament del Decathlon de Xàtiva el diumenge 25 de setembre a les 9.30h del matí. Per participar cal inscriure’s a la botiga del Decathlon de Xàtiva. A més, aquesta entitat regalarà als participants samarretes i un refrigeri per agrair la seua col·laboració.

La regidoria de Medi Ambient aportarà tota la infraestructura logística necessària per realitzar l’activitat de neteja. Es prepararan contenidors, bosses de fem i un camió amb plataforma per recollir totes les deixalles. “Per a nosaltres, aquestes activitats són fonamentals perquè ens ajuden a implicar la ciutadania i a valorar els nostres paratges”, ha dit Gimeno.

Comparteix

Icona de pantalla completa