Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘Valencians i catalans continuarem estant relacionats’
RedactaVeu / Barcelona.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha declarat aquest dimarts que volen “que Catalunya continue en una Espanya diferent, plural, que no se semble a l’Espanya centralista” actual.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, s’ha pronunciat així en ser preguntat per si continuaran les relacions amb Catalunya si s’independitza. Sobre aquest tema, a més, ha afegit que té “respecte per les decisions dels partits i de les institucions”.

En qualsevol cas, ha indicat: “Valencians i catalans en les circumstàncies més diverses hem estat relacionats i ho continuarem estant”.

Després de la reunió d’aquest dilluns amb el president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, ha opinat que, en els últims anys, les relacions entre els dos governs eren una “absoluta anomalia”.

Ha lamentat que molts trams del Corredor Mediterrani estan “al ralentí” i ha criticat que no hi haja voluntat política per a donar eixida a una infraestructura per on passen el 50% de les exportacions.

Ha dit que no es pot continuar d’esquenes a aquesta realitat, ja que es tracta del gran projecte europeu de desenvolupament i ha lamentat el partidisme del Govern estatal: “En unes coses diuen que estan en funcions i que no poden fer res i en unes altres segueixen decidint”.

Ha sentenciat que “les qui estan aguantant l’arquitectura institucional d’Espanya són les comunitats autònomes”, per la qual cosa no entén que no els informen i que no els permeten decidir.

Pactes estatals

Sobre la investidura, ha considerat que és molt complicat que puga haver-hi un pacte PSOE-Podem-C’s però ha reflexionat que cal aprendre a gestionar la diversitat: “Si cadascun se situa en unes línies roges infranquejables, en una posició de no parlar, això no és diàleg, és monòleg. És important el diàleg”.

En preguntar-se-li si el PSOE hauria de deixar governar el PP sense Mariano Rajoy, ha admès que, en unes circumstàncies normals, un partit amb 85 diputats –en referència al PSOE—“no és raonable que puga assumir, únicament ell, la governança; és una situació molt complicada”, però ha indicat que existeixen altres possibilitats.

Sobre l’exalcaldesa de València i senadora, Rita Barberá, ha considerat que el PP hauria d’haver pres decisions més fermes abans i ha considerat que Mariano Rajoy és “coresponsable del que ha passat en el PP valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa