Diari La Veu del País Valencià
Juan Cruz: Es grava el llibre com si fóra una amenaça a la salut
Europa Press / València

L’autor ha realitzat aquestes manifestacions en una entrevista amb motiu de la presentació a València de la seua nova obra, Especies en extinción (Tusquets), on evoca la seua passió per dos professions, la de periodista i la d’editor -va estar al capdavant d’Alfaguara-, tasca que coneix a fons i que hui travessa temps convulsos.

A pesar del títol, Cruz es mostra convençut que editor i periodista són “dos oficis que no desapareixeran, sinó que tindran una segona oportunitat sobre la terra”.

Després de preguntar-li qui són els grans enemics d’aquests sectors, l’autor ha considerat que l’àmbit editorial pateix actualment “la crisi de consum i la falta d’atenció a les llibreries i a la cultura del llibre per part de les administracions”.

En el cas del periodisme, en concret dels diaris, s’enfronten amb “la crisi econòmica i financera, el descens del consum i la baixada inclement de la publicitat, però també a la falta d’habilitat que han tingut les empreses i les indústries per a buscar un sistema que permeta cobrar els serveis que es presten en la xarxa”.

“És un moment en el qual tots tenim la sensació d’estar sols i el que hem de fer és resistir; la resistència és un fenomen revolucionari que també implica autocrítica i vigilància d’allò que fem; no abaixem la guàrdia perquè tots farem falta”, ha instat.

L’autoedició, un “miratge”

Sobre com influeixen la noves tecnologies en el món de l’edició, Juan Cruz ha recalcat que “ni internet ni l’autoedició acabaran amb l’essència d’allò necessari per a un llibre, l’editor, perquè és qui posa ordre a allò que es lliura al lector”. És més, ha afegit que “l’autoedició és un miratge de temps de crisi”.

De la mateixa manera, ha defensat el paper dels periodistes. “Ja gairebé no es parla de periodisme ciutadà i cada dia hi ha més sospites sobre allò que no té fonts”. Davant allò que l’escriptor denomina “perianarquia”, ha defensat el periodista com l’encarregat de “jerarquitzar” les notícies.

Comparteix

Icona de pantalla completa