Diari La Veu del País Valencià
Trauen a llum dos grafits tallats a Calp de gran valor arqueològic

RedactaVeu / Calp.

La campanya d’excavacions del MARQ a Sa Pobla d’Ifach, ha tret a llum uns grafits de gran valor arqueològic, en bon estat de manteniment i que representen dues naus de gran grandària i un alquerc, el joc de taula que es va popularitzar en els segles XIV i XV, antecessor de les dames.

Les noves troballes del jaciment de Calp se sumen a una llarga llista coronada pel descobriment d’un excepcional capitell gòtic decorat que data de l’època del regnat de Jaume II.

El responsable de l’equip i arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez, ha explicat que un dels grafits es va descobrir en l’arrebossat d’una paret i representa dues embarcacions, que podrien ser galeres, dotades de rems en quilla.

Les “òptimes condicions” de la peça permeten observar la disposició dels rems i en una de les naus fins al castell de popa format per una torre, per la qual cosa tot apunta al fet que es tracta d’una escena de caràcter bèl·lic. Així mateix, el seu estat ha facilitat el calc i documentació dels grafits per a la seua posterior conservació preventiva.

D’altra banda, en l’ensulsiada que ocultava el paviment del corredor d’ingrés a la ciutat, va aparèixer una llosa de pedra amb un grafit que representa un alquerc, un popular joc de taula que es coneix des de l’antiguitat i que va arribar a Europa de la mà dels àrabs.

El seu ús i desenvolupament, molt popular durant els segles XIV i XV, va suposar l’origen del que actualment coneixem com “Les Dames”. La peça descoberta en Ifach es correspon amb un alquerc de tres, la versió més simple del joc, que en el segle XV va arribar a ser fins a de 12.

Les noves troballes passaran a engrossir la llarga nòmina de peces de pedra tallada com nervis, arcades, columnes, cornises, llindes que converteixen sa Pobla d’Ifach en un jaciment “excepcional” que, segons la Diputació, la seua posada en valor “pot oferir en un futur un recurs de primer ordre en el patrimoni cultural per al desenvolupament i la promoció turística de la localitat de Calp”.

Comparteix

Icona de pantalla completa