STEPV: ‘El Decret de Plurilingüisme no garanteix l’extensió de l’ensenyament en valencià’

Per al sindicat la proposta de Conselleria “no compleix amb els objectius esperats de situar el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament”
20 setembre 2016 01:00h
RedactaVeu / València

STEPV considera que la proposta de Conselleria sobre el model plurilingue presentada hui “no compleix amb els objectius esperats de situar el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament” sobre la qual construir un model plurilingüe “i, per tant, defrauda les expectatives esperades del nou Govern”.

Així ho ha fet saber en un comunicat fet públic aquest dimarts 21, després que el Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i els directors generals de Política Educativa, Jaume Fullana, i Política Lingüística, Rubén Trenzano, hagen presentat, aquest matí, les línies generals del decret de plurilingüisme als sindicats de la Mesa Sectorial i a la Confederació de Pares i Mares Gonçal Anaya. El Decret començarà a negociar-se en la Mesa Sectorial dijous que ve.

En opinió de l’STEPV, el nou model substitueix els actuals programes plurilingües (PPEC i PPEV) per un sol programa, però amb diferents nivells (Bàsic, Intermedi i Avançat) “amb la qual cosa l’únic que garanteix una formació plurilingüe és l’Avançat”. A més, subratlla, en Primària subdivideix cadascun dels tres nivells en subnivells, “de manera que a la pràctica hi ha sis programes lingüístics diferents als quals els centres es poden acollir”.

“Especialment greu” que es mantinga l’exempció del valencià

A més, segons la nota sindical, es manté –en l’esborrany− l’exempció al valencià, “la qual cosa es valorada per STEPV com a especialment greu”, alhora que critica la “falta de valentia” del nou govern “per no negociar una llei d’igualtat lingüística que substituisca la LUEV i acabe amb l’exempció al valencià en el sistema educatiu”.

A més a més, tot i que el programa s’anomena d’Ensenyament Plurilingüe Dinàmic, “no hi ha cap mecanisme que garantisca que els centres s’acolliran en un futur als programes avançats, que són els únics que garanteixen l’ensenyament en valencià”, subratlla l’STEPV.

El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià recorda que l’Administració ha optat per incentivar l’alumnat amb acreditacions en valencià i anglés si opten pels nivells intermedis i avançats, “però no hi ha cap mecanisme que garantisca l’adopció d’aquests programes per part dels centres, ni tan sols després de les avaluacions cada quatre anys”.

Per tot això, STEPV considera que la Conselleria i el Govern valencià “haurien de ser més ambiciosos” i regular un sistema plurilingüe “que incorporara el valencià com a llengua vehicular”i que també cal “una nova llei que substituïsca la LUEV i que permeta l’extensió social del valencià”.

Un decret de perfil “molt baix” i “poc ambiciós”

També apunta que aquest decret té un perfil “molt baix” i és “poc ambiciós” i que no assolirà els objectius que hauria de tindre una escola plurilingüe “perquè se substitueixen els dos programes actuals per un ventall de nivells que poden perpetuar-se en el temps sense que l’ensenyament en valencià assolisca les quotes d’extensió a tot el sistema educatiu”.

El sindicat anuncia finalment en la nota que traslladarà a la Mesa Sectorial propostes de millora del decret sobre els aspectes esmentats i altres “per tal de garantir que el valencià siga la llengua vehicular de l’ensenyament sobre la qual es construisca el model plurilingüe”.

Podeu consultar l'esborrany del decret de plurilingüisme en aquest enllaç.


 

Descargas

next