Diari La Veu del País Valencià
El Consell cedeix la gestió dels boscos a empreses privades
RedactaVeu / València

A més, ha lamentat que els 15 anys de temps que donen per a desenvolupar aquest pla és ʺun temps excessiuʺ. Per a Signes, el Consell ʺpretén regalar la gestió de la muntanya pública a privats i, ja que, la Generalitat no té recursos per a ocupar-se de les muntanyes cedeix a empreses privades aquesta gestióʺ.

En aquest sentit, Signes ha explicat que precisament en el pròxim ple de Les Corts defensarà una proposició de llei que ʺpretén modificar la llei forestal valenciana per a reposar l’article que es va modificar en 2011 que impossibilitava que una muntanya cremada poguera canviar d’ús i es poguera urbanitzar abans que passaren 30 anys des que es va cremarʺ.

Per a Signes, ʺamb aquest canvi en la legislació s’incita al fet que s’incendien les muntanyes amb l’única finalitat de canviar l’ús del sòl i poder urbanitzarʺ. El portaveu socialista en Les Corts ha afirmat que ʺaquesta proposició de llei s’ha proposat per a evitar la voracitat del PP a l’hora de construir, encara que siga en territoris d’una gran riquesa forestal, i coneixent actuacions que ha dut a terme en el passat, com per exemple les realitzades a Terra Mítica.ʺ

De la mateixa manera, el diputat socialista ha afirmat que ʺaquesta modificació de la llei valenciana va en contra de la llei de muntanyes estatal i que, encara així, el PP la pretén aprovarʺ i ha retret al govern de Rajoy que ʺno presentara un recurs d’inconstitucionalitat en els tres mesos següents a l’aprovació de la llei d’acompanyamentʺ.

Francesc Signes ha recordat que el govern de l’Estat espanyol, en compte d’acudir al Tribunal Constitucional, va reunir la comissió mixta per a ʺdeixar passar el temps i no presentar finalment el recursʺ.

Per a finalitzar, Signes ha volgut remarcar que ʺaquesta llei no solament va en contra de la llei de muntanyes, sinó de qualsevol tipus de política forestal raonable i de la preservació de la massa forestal de les muntanyesʺ. Per tot açò, el PSPV presentarà aquesta proposició de llei ʺamb la qual es pretén evitar que les muntanyes no puguen urbanitzar-se i que no puga canviar-se d’ús el sòl abans que passen 30 anys des que haja tingut lloc un incendiʺ.

Compromís denuncia que el PATFOR posa en risc les muntanyes valencianes

El portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, ha realitzat una valoració molt negativa del Pla d’Acció Territorial Forestal (PATFOR) aprovat aquest divendres pel Consell, per no haver-se consensuat amb la societat civil i apostar clarament per la privatització de l’ús de les muntanyes públiques valencianes i posar-les en greu risc.

Segons Ponce ʺel govern del PP ha obviat clarament la participació ciutadana a l’hora d’elaborar el PATFOR, deixant de costat les opinions dels centres d’investigació, universitats, col·lectius ecologistes i altres entitats socialsʺ.

ʺA aquest nul consens hem de sumar la privatització de les nostres muntanyes que trasllueix aquest pla elaborat per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, seguint la línia de la potenciació de la caça privada, tancant zones recreatives a les muntanyes públiques per a ús privat i, allò que es més greu, apostant per cremar la biomassa de les nostres serres en centrals elèctriquesʺ.

Per al diputat de Compromís ʺel Consell aposta per cremar els recursos dels nostres boscos per a crear electricitat, cosa que tindrà un fort impacte en el nostre medi ambient. Amb el PATFOR s’aprecia com el govern del PP vol traure el màxim rèdit econòmic a les muntanyes públiques a curt termini, hipotecant-les tant mediambientalment com econòmicament per al futur, perquè els boscos com més produeixen és conservant-los en bon estat, amb vegetació densa, d’aquesta forma obtenim els nombrosos serveis ambientals que generen les serres, produint oxigen, captant CO2, protegint el sòl fèrtil, controlant els riscos d’inundació de les zones costaneres i oferint els millors espais d’oci per a la societatʺ.

Comparteix

Icona de pantalla completa