Diari La Veu del País Valencià
Fotoperiodistes valencianes es reivindiquen amb una gran exposició a La Nau

RedactaVeu / València.

Set fotoperiodistes valencianes reflexionen des d’aquest dimecres al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) sobre la relació entre gènere i territori.

L’exposició, que s’inaugurarà a les 19 hores i es denomina ‘La ciutat de les dones. Fotografia, espais i gènere’, es podrà visitar a la Sala Oberta fins al dia 30 d’octubre. L’acte d’obertura comptarà, a més, amb l’actuació en directe de la discjòquei Miss Yuls.

Organitzada i produïda pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la UV, amb la col·laboració de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica i de l’Ajuntament de València, l’exposició proposa, a través del treball de set dones fotoperiodistes del col·lectiu Objectives, pensar la ciutat com a espai polític des d’una perspectiva de gènere, enfrontant-se així a la persistent exclusió femenina del públic i reivindicant la condició de ciutadania que han conquistat les dones.

A més, recentment inaugurada coincidirà, els dies 29 i 30 de setembre, amb la celebració del Fòrum Internacional femUrbs de La Nau que tractarà, precisament, la ciutat i la territorialitat des d’una perspectiva feminista.

Al llarg dels set projectes, que en aquesta ocasió sobrepassen el llenguatge fotogràfic per descobrir-ne uns altres, com la instal·lació audiovisual, el vídeo o la cartografia, per exemple, les autores narren múltiples històries mitjançant diferents dones i espais: els seus recorreguts, les seues accions diàries… I es detenen per reflexionar sobre el seu paper en la vida política, la vida pública, la seua territorialitat i la seua representació a l’espai urbà.

‘La ciutat de les dones. Fotografia, espais i gènere’ és el tercer projecte de dones fotoperiodistes del col·lectiu Objectives, després de ‘Diverses. Històries de Dones’, que es va exhibir al Claustre de la Nau en 2015, i ‘DonesxDones’, una mostra-homenatge a les dones treballadores del Mercat Central que va acollir en 2014 aquest edifici singular de la ciutat de València.

Eva Máñez (València Plaza, FAV i El Temps), Consuelo Chambó (freelance), Provi Morillas (Levante-EMV), Eva Ripoll (freelance), Amparo Simó (diari Marca i freelance), Raquel Abulaila (Diputació de València) i Marga Ferrer (360gradospress.com i freelance) són les set fotoperiodistes autores del projecte ‘La ciutat de les dones’, el qual és descrit per una d’elles, Eva Máñez, com una “reflexió des del feminisme sobre la influència del territori en les dones i, al seu torn, d’aquestes sobre aquell”.

Desenes de fotografies en diferents formats, instal·lacions audiovisuals, vídeos i, fins i tot, un gran mapa són els recursos o les eines que han triat aquestes professionals per explicar, cadascuna, la seua història sobre dona i ciutat.

Raquel Abulaila, que ha titulat el seu treball ‘Traspassant fronteres’, revela la complexa realitat del col·lectiu transsexual i transformista que va exercir la prostitució; Provi Morillas, amb ‘La solitud dels nombres’, ha preferit fer una gran metàfora sobre l’absència de la dona enfront del paisatge urbà i denunciar així diferents problemàtiques discriminatòries de l’esfera pública; Amparo Simó, amb el projecte ‘A través de l’espill’, se centra en els únics espais segregats que queden a la ciutat: els banys públics, per a la qual cosa utilitza el llenguatge més actual, el selfie o l’autoretrat; Marga Ferrer, amb el treball ‘Dones rurals: Cor, pulmons i economia’, s’endinsa en l’espai rural de l’horta o l’Albufera que envolta la capital, un entorn tradicionalment masculí.

Consuelo Chambó, amb ‘Ella = Ella’, fa un recorregut pel dia a dia quotidià de dues dones amb vides molt diverses: una d’elles, una prestigiosa advocada, es dirigeix cada matí a la majestuosa Ciutat de la Justícia, mentre l’altra, en l’atur, visita, a la mateixa hora, les oficines del Servef a la recerca d’un treball remunerat; Eva Máñez, amb el projecte ‘Cabanyaleres. Cartografia dels sentiments de les dones del Cabanyal’, recorre els sentiments i les vivències d’aquestes dones en la seua lluita contra la planificació urbana que ha deteriorat i degradat, juntament amb l’especulació, aquest barri, i finalment, Eva Ripoll, amb ‘Píxel a píxel he reconstruït el meu cor’, se centra en les dones artistes, la seua creativitat i la necessitat d’aquestes de conquistar nous espais.

Comparteix

Icona de pantalla completa