Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV encara el nou congrés amb la lluita per la millora de les condicions laborals
RedactaVeu / València

En l’Informe presentat pel secretari general, aprovat per 94 vots a favor i 2 abstencions, s’ha reflectit la situació social, econòmica i política del País Valencià. “Si bé es continua en la senda de millora en certes magnituds macroeconòmiques, les condicions materials de la majoria social segueixen sent preocupants”, ha destacat Paco Molina. Quasi la meitat de les persones en desocupació porten més de dos anys en atur, en 124.500 llars no es percep cap ingrés i els costos salarials segueixen caent, cosa que suposa un 0,2% menys que el 2015.

Continua l’increment gradual dels accidents de treball, també dels mortals, i destaca que el 59,1% són per patologies no traumàtiques (infarts, vesses cerebrals…), situacions que empreses i mútues segueixen sense voler relacionar amb les condicions laborals. Quant a la negociació col·lectiva, en l’Informe es destaquen les dificultats per a la signatura dels convenis provincials de neteja d’edificis i locals, sorgits pel canvi de postura de la patronal després d’aconseguir un preacord i recorden que és un sector que dóna ocupació a unes 40.000 persones.

En l’àmbit sanitari s’estan generant conflictes vinculats a les concessions administratives. S’han assenyalat els avanços per als treballadors i treballadores de l’ensenyament concertat i el sector de la dependència, fruit de la reactivació del diàleg i la recuperació d’alguns drets. Una part important de la negociació col·lectiva sectorial del nostre territori es concentrarà l’any vinent i, en aqueix sentit, seria molt necessari disposar d’un acord marc a nivell estatal.

Diàleg social

El Consell Confederal de CCOO PV ha valorat la incorporació de clàusules socials, un compromís vinculant de l’Administració amb l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació. En aquest primer acord, aconseguit al juny, també s’arrepleguen compromisos en la lluita contra l’economia submergida i el frau, en l’impuls de programes d’ocupació i formació, la revisió del paper i funcions de l’Institut Valencià de Finances, una aposta per la reindustrialització des de la cohesió territorial, l’impuls de la Llei i l’Agència Valenciana de la Innovació o la necessitat d’abordar la problemàtica entorn del treball autònom, que s’ha materialitzat ja en la constitució d’un grup de treball. “CCOO PV vigilarà que aquestes propostes tinguen el seu reflex en els Pressupostos per al pròxim any”, ha especificat Molina.

El sindicat s’ha mostrat contrari al Decret de selecció i mobilitat del personal, perquè “l’accés del personal interí a la funció pública ha de garantir el respecte als principis constitucionals i, per això, no podem assumir que el simple fet de presentar-se a les oposicions, sense necessitat d’aprovar cap exercici, siga suficient per a estar en la borsa de treball”.

El Consell Confederal ha reprovat unànimement la decisió de la Comissió de Festes de la Mare de Déu del Remei d’Albaida de censurar l’article d’opinió que havia sol·licitat al sindicat per al seu llibre de festes i que, una vegada publicat, ha sigut retallat de totes les seues edicions.

Comptes anuals

CCOO PV ha acabat l’exercici 2015 amb unes pèrdues de 250.589,45 euros, a causa de la disminució dels ingressos dels Serveis Jurídics que havia rebut per endavant alguns pagaments de 2015 l’any anterior, a més d’una caiguda dels expedients que s’estan adaptant a un període de normalitat econòmica. També per culpa de les pèrdues en les minoracions en programes finalistes de la Generalitat Valenciana de foment d’ocupació o de salut laboral. Són partides ja utilitzades i justificades pel sindicat, però que, per molt diverses causes, no són reconegudes per l’Administració.

Es continua amb l’ajust en les despeses, sobretot en els serveis externs que han baixat en 270.00 euros. En personal, s’ha reduït en 700.000 com a aplicació de l’ERE pel qual s’han disminuït els salaris i s’han realitzat suspensions temporals. Així i tot, la despesa en personal no ha baixat tant com s’havia pressupostat. S’ha previst una dotació de més d’un milió d’euros per a possibles pèrdues de les nostres fundacions.

Els ingressos s’han mantingut pràcticament com el 2014. L’afiliació, encara que ha baixat, tendeix a l’estabilització; passa d’un -8,71 el 2012 a un -2,44 en 2015, de manera que tancan l’any en 98.737 persones afiliades. Se segueix, per tant, en la senda d’autofinançament, de manera que entre quotes, serveis propis i operacions entre la pròpia organització s’aconsegueix el 73%. Seguint la recomanació de l’Auditoria, s’han regularitzat deutes i obligacions amb l’Administració perquè havien prescrit.

En el Consell Confederal de CCOO PV, s’han marcat com a repte l’increment de l’afiliació i seguir amb el pla de viabilitat, ja que s’acumulen tres exercicis consecutius de pèrdues i, encara que s’han fet els esforços per equilibrar les estructures, s’estima que es manté un dèficit estructural xifrat en 350.000 euros. “En aquest període de repensar que culmina amb el procés congressual, hem de veure també quina estructura podem sostenir i preparar-la per als nous reptes”, ha assegurat Joan Calataiud, secretari de Finances.

Comparteix

Icona de pantalla completa