Diari La Veu del País Valencià
València, Barcelona i Palma s’uneixen hui per a homenatjar Vicent Andrés Estellés
RedactaVeu / València

A València, l’acte l’han promogut l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Ca Revolta, ACPV i la Societat Coral el Micalet. Tindrà lloc a la plaça del Pilar a partir de les 21 d’aquest divendres 23 de setembre, estarà presentat per Pilar Almeria i comptarà amb les actuacions de Pau Alabajos i de la Societat Coral el Micalet.

Durant el mateix, a més d’una lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés –igual que es farà a Barcelona i Palma–, es realitzarà una connexió en directe amb els sopars Estellés a Palma i Barcelona.

Segons ACPV, la realització de tres Sopars Estellés simultanis a València, Barcelona i Palma amb lectura pública de poemes de l’autor de Burjassot “significa una aposta per la cultura i la llengua, i una voluntat de dignificació i popularització d’aquestes”.

El Sopar Estellés que tindrà lloc a València es va organitzar per primera vegada l’any passat, i és el resultat de la col·laboració entre ACPV, AELC, la Societat Coral El Micalet i Ca Revolta. La primera edició, segons ACPV, “va ser un èxit de participació, i enguany esperem renovar-lo.

Presència de Ribó i Morera en un acte ‘símbol d’unió lingüística i cultural’

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i l’alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó, ja han confirmat la seua participació, a més d’escriptors, socis de les entitats organitzadores i amics de la cultura en general. La novetat d’enguany, segons destaca ACPV, és que Òmnium Cultural i l’Espai País Valencià, d’una banda, i Obra Cultural Balear (OCB), d’una altra, han decidit sumar-se a la iniciativa. També recorden que “cal tenir molt present” que ACPV, Òmnium Cultural i OCB formem la Federació Llull, “i aquest acord de Federació ens permet un canal d’organització amb molt de potencial”.

Segons ACPV, les connexions en directe entre els tres sopars, en què els assistents de cada acte podran sentir i veure els altres actes i, particularment, fer una lectura conjunta de poemes des de les tres capitals, suposa un símbol d’unió lingüística i cultural.

Acció Cultural valora la iniciativa cívica i cultural, a més, en el context de l’inici d’un període de diàleg i col·laboració entre els governs valencià i català, tal com es va fer públic el passat dilluns 19 de setembre a València. “Un pas que Acció Cultural ha reclamat durant anys i que aplaudeix, i que ara vol acompanyar amb un renovat impuls al diàleg i la col·laboració, també, en l’àmbit cívic i associatiu”. “En aquest sentit –destaca en un comunicat-, aquest sopar celebra que la cultura està d’enhorabona perquè els interessos polítics partidistes de conflictivitzar-la han acabat per fracassar gràcies a la maduresa de la nostra societat, i comença a obrir-se un període d’il·lusió i de col·laboració entre els tres territoris que el divendres ens agermanarem simbòlicament amb aquest triple i simultani Sopar Estellés”.

El sopar que es celebrarà a València té un preu d’11 o 7 euros, depenent de si és amb o sense entrepà. Cal comentar que, des de Ca Revolta, s’ha decidit fer un recull de poemes dels escriptors de la nostra llengua i que cada setmana es publica un poema i, si s’escau, acompanyat d’una versió musicada. La iniciativa ha arrencat amb la publicació del poema “Sonata d’Isabel”, musicat per Pau Alabajos.

Actes a Palma de Mallorca i Barcelona

A Palma, on enguany se celebrarà per primera vegada aquesta vetllada literària, l’acte està organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana juntament amb l’Obra Cultural Balear.

A Barcelona, l’acte se celebrarà a la Casa de València i arrencarà amb un espectacle teatral que s’ha elaborat a partir de diferents escrits d’Estellés, cançons d’Ovidi Montllor, cants tradicionals i frases típiques valencianes. El ‘Sopar Estellés’ a la capital del Principat ha estat organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Espai País Valencià i Òmnium Cultural i serà presentat per l’actriu i performer Itziar Castro. Durant el sopar, també Barcelona connectarà en directe amb les altres dues ciutats.

En tots tres actes es llegiran poemes del poeta de Burjassot, considerat un dels autors més importants del segle XX i dels mes reconeguts en valencià. Nascut a Burjassot el 4 de setembre de 1924, Estellés es va establir de jove a la ciutat de València, on es va aficionar a la literatura amb influències com Baudelaire, Neruda, Verdaguer, Carner Salvat-Papasseit, Rosselló-Pòrcel o Ausiàs March, entre d’altres.

Estellés, el renovador de la poseia valenciana contemporània

Estellés, poeta de la València de postguerra, està considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània. D’ell s’ha dit que és el millor poeta valencià des de l’època d’Ausiàs March i Joan Roís de Corella. Ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1978), la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d’Honor de les Lletres Valencianes (1990) i la medalla d’Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, a títol pòstum. Des del 1973 es convoca, dins la Nit dels Octubre de València, un premi de poesia amb el seu nom.

El poeta de Burjassot representa la represa poètica al País Valencià des d’Ausiàs March. De fet, l’obra d’Estellés ocupa un lloc d’honor en el panorama de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX per qüestió de volum, riquesa estètica i diversitat temàtica. Estellés també és un dels poetes més musicats en llengua catalana i, de fet, Ovidi Montllor és el cantautor que més l’ha anomenat i cantat, seguit de Celdoni Fonoll, Maria del Mar Bonet, Raimon, Obrint Pas o Pau Alabajos, entre molts altres.

Des de l’any 2010 se celebra arreu dels Països Catalans la Festa Estellés, una iniciativa que pretén reivindicar la llengua i la cultura del País Valencià a través de la seua figura. Cada 4 de setembre, dia del naixement del poeta valencià, diversos pobles dels Països Catalans reciten poemes alhora que comparteixen un dinar o un sopar popular. Enguany la festa se celebrarà aquest divendres. Es tracta d’una analogia del ritual del ‘Burns Supper’ en tres detalls bàsics: cuinar un plat típic valencià regat amb beguda de la terra, llegir un poema representatiu d’Estellés i cantar poemes i cançons d’uns altres autors.

Comparteix

Icona de pantalla completa