Diari La Veu del País Valencià
Beatriz Fernández debuta a Mèxic amb ‘la professionalitat i la música per davant de tot’
Sixto Ferrero / València

La directora de Paiporta Beatriz Fernández Aucejo està vivint una carrera meteòrica que no sembla albirar sostre. Fa només un any i pocs mesos assumia la direcció artística de la Lira Castellonera (Castelló de la Ribera, Ribera Alta), un canvi que suposava un pas endavant en la seua carrera com a directora, ja que significava agafar les regnes artístiques d’una societat musical amb una banda simfònica amb una plantilla de secció d’honor. Tot i això, la directora valenciana també compagina la direcció de la banda de la societat musical de Carlet (Ribera Alta), així com l’Orquestra simfònica de l’Ateneu Musical del Port (València). Entre altres facetes pedagògiques, s’ha convertit en una cara visible com a membre de diferents jurats en certàmens de bandes com els provincials o el de Certamen de la Comunitat Valenciana, on s’enfronten les bandes guanyadores dels certàmens bandístics organitzats per les diputacions.

Ara per ara Fernández Aucejo també forma part de l’equip de directors de la Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals (FSMCV), juntament amb Daniel Gómez i Juan Bautista Pérez, coordinats pel director d’Alcàsser Cristóbal Soler, qui ha estat director musical fins el 2015 del Teatre de la Sarsuela de Madrid. La directora va viure recentment una fita de fort impacte mediàtic, ja que Fernández fou l’encarregada de dirigir quatre bandes simfòniques juntament amb un cor de veus mixtes en el partit de presentació del València CF d’aquesta temporada.

Beatriz Fernández dirigint la Lira Castellonera. Foto: acicastelló.

Malgrat ser una dona jove, ha quedat lluny en el seu currículum (aqueix que des del FIM de Cancún van mirar amb lupa) que Beatriz Fernández va formar part de la Jove Orquestra de la Generalitat com a directora assistent. Fou la primera directora a dirigir una banda de dones al Palau de les Arts organitzada per l’FSMCV, el passat 8 de març del 2015. El mateix any trobem el seu debut al capdavant de l’Orquestra de València dins del cicle de Serenates a La Nau de la Universitat de València, un concert en què també participà el pianista de Picanya, Antonio Galera.

La seua carrera ara fa una passa més llunyana. Fernández salta l’Atlàntic per a debutar al continent americà al capdavant de la també recentment formada Orquestra Simfònica de Dones de Mèxic, dins del Festival Internacional de Música de Cancún (FIM), on segons explica l’organització, l’orquestra s’ha format a partir de la selecció de les 60 millors intèrprets de Mèxic, encara que “hi ha músics professionals de diverses nacionalitats”, tota una “barreja”, que representa una “convivència fantàstica entre Amèrica i Europa”, afirma Fernández. Realitzaran la seua presentació mundial el proper 8 d’octubre, durant el concert que servirà per a obrir el festival.

En pocs dies viatjarà a Mèxic. Atén aquest diari des de casa “amb la il·lusió d’anar a fer música a un nivell professional”, una aspiració que li atorga inevitablement “molta responsabilitat”, però, al remat si fa no fa, el desig és que “gaudim tant el públic com nosaltres fent música”.

Al FIM de Cancún s’ensuma la mateixa il·lusió que manifesta la directora valenciana. “Han fet un gran desplegament professional”, perquè “volen fer del festival una referència a centreamèrica, amb artistes de diferents estils musicals” entre els quals destaca l’actuació del trompetista internacional Arturo Sandoval com a cap de cartell, encara que no serà l’únic plat fort. Aquesta cinquena edició està dedicada al “Eterno Juan Gabriel”, un músic “molt estimat i respectat a Mèxic”, malauradament traspassat el passat 28 d’agost. Per telèfon i a través de les xarxes socials, “em transmeten molta il·lusió perquè una directora espanyola puga treballar amb ells i això segur que serà una convivència molt especial”.

Beatriz Fernández dirigint la Lira Castellonera. Foto: acicastelló.

Des del festival, van seleccionar diferents currículums de directores per a posar-se al capdavant de la nova orquestra “i, malgrat la distància, s’han decantat per l’experiència que he pogut adquirir aquests últims anys”, explica a La Veu. “Estic molt agraïda al festival perquè estic davant un repte personal”.

A banda del lema general del festival, dedicat al malaurat músic de Parácuaro, el festival compta amb altres expectatives, com ara la “forta aposta per donar a conèixer la gran quantitat de dones professionals que hi ha dedicant-se a la música i a Mèxic”. El concert del proper dia 8 d’octubre no és només un concert, és un lema: México, Música, Mujeres, que engloba un treball de fons. “Estan fent un treball social sobre inserció de la dona dins de la música i per això fan aquesta forta aposta per a donar a conèixer la gran quantitat de dones professionals”. Tanmateix, Fernández s’ho mira amb la professionalitat que vol dur a centre-amèrica. “Al final veus que són músics professionals a banda que siguen dones”, perquè a banda del lema, “el que ens interessa és fer música a nivell professional. Que tots valorem la professional i la qualitat de l’orquestra independentment de com estiga formada” afirma la directora.

Fernández ha confeccionat el programa amb dues idees, “una més tradicional” amb obres de repertori com l’Obertura de Ruslan i Ludmila de Glinka, el Concert per a flauta i orquestra de Mozart i el Romeu i Julieta de Prokòfiev, i una segona part que “volia reflectir la barreja de les dos cultures, la de l’Amèrica Llatina i l’espanyola”. Per això, la valenciana posarà sobre el faristol el Preludi de La Revoltosa de Chapí, una selecció de moviments de la Suite espanyola d’Albéniz i per acabar el Huapango de Moncayo “una obra a què li tenen una increïble devoció i admiració”, conclou la directora valenciana. Aquesta no serà l’única valenciana que passarà pel FIM de Cancún, ja que també hi participaran altres músics valencians, com ara la cantant i membre del Consell Valencià de Cultura, Sole Giménez (21 d’octubre), que acudirà amb la FIM Big Band i amb direcció del trompetista canari Sebastián Gil.

Comparteix

Icona de pantalla completa