Diari La Veu del País Valencià
ERPV demana la retirada del Decret de Plurilingüisme de la Conselleria d’Educació
RedactaVeu / València

La presidenta de la Sectorial d’Ensenyament Gonçal Anaya d’Esquerra Republicana del País Valencià, Raquel Gómez, ha denunciat, en relació amb l’esborrany del Decret de Plurilingüisme de la Conselleria d’Educació, que aquest “no assegura la igual competència en la llengua pròpia per a tots els alumnes arreu del País Valencià i, per tant, va contra la igualtat d’oportunitats”.

A més, segons Raquel Gómez, es tracta d’una “proposta voluntarista que sols promou i invita a estudiar en valencià i deixa la decisió en mans dels consells escolars. Però invitar no és garantir, ja que no generalitza l’aprenentatge del valencià”.

Per a Goméz, així mateix, amb l’elecció dels diversos itineraris que proposa el decret, “no sols és impossible que tot l’alumnat arribe a la mateixa competència lingüística en les dues llengües oficials” del País Valencià i en la llengua estrangera, sinó que, “lamentablement, el decret va en detriment del valencià”. “Si es vol assegurar el requisit o capacitació en valencià per a l’accés a la funció pública, com ho certificaran els ciutadans que no han cursat determinats itineraris?, es pregunta.

“No era la llei que esperàvem”

La dirigent republicana ha lamentat que “no era aquesta la nova llei que esperàvem, la que la comunitat educativa més activa i compromesa desitjava i per la qual hem lluitat durant anys de govern antivalencià”.

Considera “un error polític i estratègic” no garantir la immersió lingüística dels nostres alumnes “que, no cal dir-ho, és el model educatiu d’excel·lència per a totes les capacitats cognitives, model que permet el domini de les dues llengües oficials per igual i alhora base per a una bona competència en una llengua estrangera”.

Quant a la perpetuació de l’exempció del valencià a les comarques castellanoparlants, la dirigent d’ERPV subratlla que “a banda de consagrar la desigualtat d’oportunitats, obri una escletxa en la cohesió social i la vertebració territorial”.

“Un govern ha de promoure polítiques, per descomptat, però ha estat elegit per a legislar i executar les lleis, per a plasmar el seu compromís polític de manera positiva i decidida des del poder legislatiu i l’executiu: per a això estan les institucions”, defensa Raquel Gómez.

En canvi –continua- el decret esmentat “proposa unes regles de joc variables, amb diversos graus de capacitació, que relega la responsabilitat última del coneixement del valencià en la comunitat educativa i obri la porta a una casuística incerta”. “No cal menystenir tampoc la frustració i el cansament que, de segur, causarà aquest decret de desplegament vague. Volíem, i volem, una instauració plena de l’ensenyament del valencià des de la Generalitat Valenciana i aquest decret respon a altres finalitats ben diferents”, ha afegit Gómez

Finalment la presidenta de la Sectorial d’Ensenyament d’Esquerra Republicana del País valencià ha explicat que “comptat i debatut, la tebiesa de les mesures de la Conselleria d’Educació a l’hora de garantir el dret a un sistema educatiu integral en valencià, junt amb la manca del requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública, perpetua la discriminació de la llengua històrica pròpia de la majoria dels valencians i ens aboca, en el millor dels casos, a la incertesa de les voluntats que emanen de cada centre educatiu i, en el pitjor dels casos, a un nou capítol en la substitució lingüística”.

Antecedents

Cal recordar que el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) va mostrar la seua “decepció”, aquest passat dimarts, amb la proposta de la conselleria, en considerar que “no compleix amb els objectius esperats” de situar el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament sobre la qual construir un model plurilingüe. STEPV el valora com a “especialment” greu i critica la “falta de valentia” del nou govern amb el manteniment de l’exempció al valencià en el sistema educatiu.

Per la seua banda, la presidenta del PP valencià i portaveu del grup parlamentari a les Corts Valencianes, Isabel Bonig, va anunciar aquest dimecres que la seua formació anirà als tribunals per impugnar el nou Programa Plurilingüe Dinàmic, que prepara el govern valencià per a substituir l’actual model educatiu.

Segons l’esborrany fet públic per la conselleria aquest dimarts, el model elimina la doble línia lingüística actual, valencià i castellà, i estructura l’ensenyament en sis nivells de competència lingüística adaptats al Marc europeu comú de referència, del Bàsic 1 a l’Avançat 2. Els consells escolars de cada centre decidiran, amb majoria de dos terços, des de quin nivell volen partir, en funció del seu programa actual i l’entorn sociolingüístic.

Comparteix

Icona de pantalla completa