L'adquisició pública d'aliments serà de productes de proximitat i preferiblement ecològics

S'ha aprovat a les Corts una moció per instar el Consell a desenvolupar un pla amb criteris de responsabilitat social i mediambiental
22 setembre 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

Les Corts valencianes han aprovat una moció, proposada per Podem, en la que s'insta el Consell a impulsar la contractació pública d'aliments amb criteris de responsabilitat social i mediambiental  a través del desenvolupament d'un pla que dictarà unes instruccions perquè aquests siguen de proximitat i, preferiblement, ecològics i siguen destinats a col·legis públics, hospitals, residències i altres centres públics. 

Aquest Pla de Contractació Pública Alimentària complementarà, ampliarà i actualitzarà l'existent acord del Consell de març de 2015 pel qual s'estableixen directrius per a l'aplicació de clàusules de caràcter social en la contractació de l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, així com en matèria de subvencions de l'Administració de la Generalitat. 

La compra d'aliments per part de les administracions és significativa, ja que segons ha recordat la diputada de Podem, Beatriz Gascó Verdier “milions de persones mengen cada dia fora de casa a Espanya fent ús dels serveis de restauració col·lectiva en centres públics, milions dels quals són estudiants, pacients d'hospitals, persones majors en residències, presons o exèrcit” entre altres. 

Recomanació de la Unió Europea

Gascó Verdier, a més, explica que la introducció de criteris ecològics i de sostenibilitat en els plecs de condicions de la compra pública alimentària és una recomanació de la Unió Europea. Per això, el pla que han proposat incorporarà l'informe tècnic del grup d'experts de la CE "Revision of the EU Green Public Procurement Criteria for Food and Catering Services", que regularà la contractació pública en temes alimentaris a partir de 2017. El pla també dictarà unes instruccions perquè aquesta adquisició de productes siga de proximitat i, preferiblement, ecològics i siguen destinats a col·legis públics, hospitals, residències i altres centres públics. 

Aspectes socials

Aquestes instruccions, ha indicat Gascó, s'inclouran amb la finalitat que en l'adquisició d'aquests productes s'atenga no solament el preu com a criteri d'adjudicació, sinó que també es valoren els aspectes socials i mediambientals de les ofertes. Per això es tindrà en compte de forma equilibrada altres criteris de qualitat tècnica, social, mediambiental i comerç just, clàusules relatives a igualtat o clàusules relatives al foment de l'ocupació local amb l'objectiu de seleccionar l'oferta que resulta econòmicament més avantatjosa en termes de qualitat-preu en conjunt.

La Veu
 
next