Diari La Veu del País Valencià
Hospitals de gestió privada van facturar al Consell 280 milions fins a 2010
RedactaVeu / País Valencià

La diputada autonòmica d’EUPV, Marina Albiol, ha qualificat “d’escandaloses” les xifres que facturen els hospitals de gestió privada al País Valencià per atendre els pacients que estan fora del seu àmbit de gestió. En concret, els hospitals de la Ribera, Torrevella, Vinalopó i la Marina, tots ells gestionats per empreses privades, han facturat a la Generalitat prop de 280 milions d’euros fins a 2010 .

Albiol presentà fa uns mesos una bateria de preguntes al conseller Llombart per conéixer aquestes dades dels últims 12 anys en aquestos hospitals, en concret en els centres de la Ribera, Torrevella, Elx i Dénia.

“La resposta no ens sorprén en absolut. Les elevadíssimes xifres són pròpies d’una gestió que està omplint les arques de les empreses privades, les quals estan fent negoci a costa de l’atenció sanitària pública dels valencians i valencianes, que està, per contra, absolutament asfixiada per les retallades”. Per a Albiol, l’anunci ara del conseller sobre l’augment en 19’5 milions d’euros de la inversió a aquestos centres de gestió privada “corrobora la sagnia dels diners públics cap a un model que converteix al pacient en client”, critica.

Albiol ha assenyalat que és la pròpia conselleria de Sanitat “la que permet que es deriven pacients d’hospitals de gestió pública a gestió privada. Ho permet impedint que determinades proves diagnòstiques, tractaments o operacions es facen en alguns hospitals públics, i per tant els pacients són derivats a hospitals de gestió privada més pròxims que sí disposen d’aquestos serveis. És un sistema molt ben calculat pel Consell i destinat al benefici d’empreses privades”, subratlla.

Hospital d’Elx

La resposta del Consell a les preguntes d’Esquerra Unida “posa de manifest el panorama de facturació desorbitada d’aquestos hospitals. En concret, l’Hospital de la Ribera –pioner en aquest model- des de l’any 2000 al 2010, ha facturat quasi 214 milions d’euros per atendre a pacients de fora del seu àmbit de gestió, amb una mitjana d’uns quasi 20 milions d’euros en aquestes despeses per any”, assenyala.

Albiol també ha preguntat per les mateixes xifres en altres hospitals de gestió privada. L’hospital de Torrevella, per exemple, porta facturat un total aproximat de 60 milions d’euros des de 2006 fins a 2010. En el cas dels centres més recents, com el d’Elx o Dénia acumulen respectivament quasi 2 milions d’euros el primer el 2010 i 3’6 milions d’euros el 2009 el segon, segons les dades oferides pel conseller a Esquerra Unida.

Hospital de Dénia

Per a Albiol, “aquesta informació és molt il·lustrativa. És impossible que aquest model de privatització de la sanitat siga rendible, que lamentablement és el criteri prioritari d’aquest Consell. Exigim respostes del conseller sobre aquestes dades, perquè estem cansats d’escoltar la continua fal·làcia que pronuncia el PP sobre la suposada rendibilitat de la gestió sanitària privatitzada i la desídia que exerceix cap a la pública, que és la que veritablement necessita tots els recursos, els mitjans i les inversions públiques”, lamenta.

Comparteix

Icona de pantalla completa