Diari La Veu del País Valencià
El Senat, si vol, pot cessar Rita Barberà si la processen

Europa Press / Madrid.

El Senat mai ha acordat el cessament temporal d’un senador processat pel Tribunal Suprem, una possibilitat que preveu el Reglament de la Cambra alta i que el PSOE i Ciutadans, entre altres partits, barregen engegar en un futur si l’exalcaldessa de València Rita Barberá es troba en aquesta situació. Ha de decidir-ho la majoria absoluta del Ple, que està en mans del PP.

L’alt tribunal investiga la senadora per la seua suposada participació en el ‘cas Taula’, el presumpte blanqueig de capitals del PP en l’Ajuntament de València. Acaba de començar la instrucció, en les pròximes setmanes previsiblement serà citada a declarar i el jutge decidirà si la processa o arxiva l’assumpte.

El Reglament del Senat sí que ofereix, no obstant açò, una via per a cessar temporalment un senador en determinades circumstàncies, però és una possibilitat que mai s’ha utilitzat, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries. L’article 22.6 planteja que la majoria absoluta de la Cambra (actualment, del PP) pot acordar “segons la naturalesa dels fets imputats” la suspensió temporal d’un senador.

Exigeix dues condicions: que s’haja concedit un suplicatori, que és la retirada temporal de l’aforament, i que hi haja una ordre de processament ferma del Tribunal Suprem. Es podrà a més acordar la privació del sou fins que concloga el procés judicial.

El portaveu del PSOE, Óscar López, ha assegurat aquesta setmana que el seu partit barreja aplicar aquest article del Reglament a la senadora valenciana. També està d’acord Ciutadans amb utilitzar aquest recurs contra una senadora reprovada per la Càmera autonòmica que la va triar.

Però seria la primera vegada perquè no hi ha precedent en el Senat. Sí que s’ha aplicat una altra previsió del Reglament per a deixar sense sou els parlamentaris que no acudeixen als Plens, si “reiteradament deixara d’assistir a les sessions, sense haver obtingut llicència de la Mesa”.

Podrà quedar-se sense la nòmina per un o diversos mesos, una proposta que li correspon fer al president del Senat i que ha d’aprovar la Cambra en sessió secreta. Aquesta previsió es va aplicar a principis de la dècada de 1990 i els sancionats van ser els senadors de HB “per reiterada inassistència”, segons l’acta d’aquells Plens en els quals es va aprovar la mesura.

Comparteix

Icona de pantalla completa