Diari La Veu del País Valencià
Lambda, 30 anys de lluita per la diversitat sexual
RedactaVeu / València

El responsable de projectes culturals de Lambda, Luis Noguerol, ha explicat que l’exposició arreplega testimonis de persones activistes LGTB vinculades a la història de l’associació. “A través d’aquests relats i de material gràfic de l’arxiu de l’associació, coneixerem una mica millor els processos que ens han permès avançar cap a la societat de l’arc de Sant Martí” ha indicat.

“Són els primers trenta anys d’un canvi que contínua viu, i per açò volem que l’exposició també siga una invitació a la ciutadania i a les institucions per a seguir sumant pluralitat i sensibilitats”, ha afegit.

A més, en la línia dels diferents actes del XXX aniversari, Lambda celebra l’1 d’octubre un sopar de gala oberta a tota la societat valenciana. L’acte se celebrarà en Expohotel a partir de les 21.30 hores i la inscripció roman oberta a través de la web del col·lectiu. En finalitzar el sopar, la celebració continuarà amb una festa en la discoteca de l’hotel, on la música serà a càrrec de la DJ Miss Yulls. L’entrada, que estarà a la venda en la seu de Lambda, té un preu de 5 euros.

L’organització ha explicat que trenta anys “donen per a molt” dins de la defensa dels drets i llibertats del col·lectiu LGTB, i que la seua marxa ha sigut “un camí replet d’històries, lluites, activisme i perseverança.

L’actual coordinadora del col·lectiu, Fani Boronat, ha destacat que “tot aquest llarg recorregut ha sigut possible gràcies a la implicació d’un gran nombre de persones que durant aquests trenta anys han dedicat el seu esforç i il·lusions per a construir un projecte comú emocionant”.

Nascut en 1986, Lambda arreplegava el testimoni de la defensa de les llibertats sexuals emprès a València per altres col·lectius i directament des de 1977 pel MAS-PV (Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià) i el MAG-PV (Moviment d’Alliberament Gai del País Valencià). Després de la seua presentació en societat en la llibreria Llavors, Lambda va començar la seua marxa generant espais de trobada i debat sobre la llibertat i la diversitat sexual.

“El que més recordem d’aquella època eren els anomenats Dissabtes del Lambda, que no eren una altra cosa que un espai segur on intercanviar idees a partir del visionat d’una pel·lícula, el comentari d’un llibre o un debat. Llavors estàvem tractant d’apropiar-nos d’un espai social en un moment on amb prou faenes érem visibles, cosa que encara no s’ha aconseguit plenament”, comenta el secretari d’Organització de Lambda, Toni Alba.

Des de l’associació d’activistes han recordat que “van ser temps de precarietat organitzativa, amb una notable escassetat de recursos i infraestructures”. Segons Boronat, “les primeres reunions es feien en domicilis particulars i aleshores, la majoria de les persones que formaven Lambda eren homes, encara que les dones també vam estar presents”.

Van passar sis anys fins a disposar de la primera seu pròpia, un xicotet local en el carrer Sornells. “Com a col·lectiu hem anat creixent tal com creixia l’espai que ocupàvem en la ciutat, per a les persones que formàvem Lambda era molt important disposar d’un espai on poder parlar lliurement dels nostres somnis i necessitats i també un lloc on organitzar el treball i la lluita diària”, ha apuntat Boronat.

Des del col·lectiu han recordat que han sigut “nombrosos” els passos de progrés donats per la societat en aquests últims 30 anys, però adverteix de la importància de continuar avançant, sense descurar les tasques pendents.

“Entre moltes altres qüestions, hem de seguir treballant en el camp del VIH-sida, reivindicant lleis més justes i inclusives que acaben amb la discriminació i la lgtbfòbia, impulsant a València un Orgull LGTB obert i plural, i reflexionant sobre l’orientació sexual i identitat de gènere a través de la cultura i l’educació”, ha assenyalat Boronat.

Tot un seguit de treballs que, segons indica Boronat, han de realitzar-se recordant la lluita d’aquelles persones que els van precedir. “Els nostres somnis estan impregnats de la força necessària per a aconseguir la dignitat i felicitat que ens mereixem.” ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa