Diari La Veu del País Valencià
Antitaurins i animalistes recuperen múscul al carrer i a la plaça de bous d’Algemesí
Sixto Ferrero / Algemesí

A l’hora de rematar la migdiada estava convocada la XI manifestació antitaurina d’Algemesí. La Folgança Animalista havia fet la convocatòria per a aquest dissabte, 24 de setembre a les 16.30h, una hora justa abans de la primera faena taurina que s’ha realitzat a la rectangular plaça de bous. Al llarg d’aquestes faenes es mataran fins a 39 jònecs, segons han denunciat els manifestants.

La convocatòria a les portes de l’estació havia estat precedida per dos fets destacables, per una banda, per la nova modalitat sense mort i tortura als vedellets en les anomenades “becarrades cadafaleres” (es canviaren l’any 2015); i per altra banda, per les diferents mocions al voltant dels bous que es van tractar en el darrer plenari de l’ajuntament el passat dimecres 21 de setembre.

Com vam informar en aquest diari el passat divendres, Més Algemesí i EUPV presentaren una moció per “no atorgar diners públics als bous al carrer i no autoritzar el bou embolat” que tindrà lloc en juny de 2017, organitzats des de fa sis anys, independentment de la setmana de bous. Aquesta moció rebé els vots en contra del PP, l’abstenció del PSPV i els vots a favor dels grups que la plantejaren. No obstant això, la regidora d’Igualtat, Mar Pintor, d’EUPV el mateix partit que presentava la moció, també es va abstindré. L’altra moció, la presentada pel PP per demanar que es declare la plaça de bous d’Algemesí Bé d’Interès Cultural, va rebre el suport de tots els grups municipals. Una declaració que per als animalistes és tot una “barrabassada fora del S.XXI”, a més apunten que “totes les plataformes es ficaran en contra per evitar-ho”.

La manifestació encara el c/ dels Arbres cap a la plaça del Mercat. Foto: laveupv.

Dit i fet, la convocatòria d’enguany ha comptat amb més presència que l’any anterior. Si més no, el gruix de plataformes i partits polítics que han donat suport a la Folgança i la lluita animalista han combregat més de 200 persones, segons han afirmat fonts de l’organització. A les 16.50h la manifestació s’ha posat en marxa, enguany novament, seguint un recorregut allunyat de la plaça de bous sota un ferri control policial, acomplint així amb la normativa de la delegació del govern.

Wladi Morales, portaveu de la Folgança Animalista d’Algemeí. Foto: laveupv.

El portaveu de la Folgança Animalista, Wladi Morales, afirmava a aquest diari que el canvi al voltant de la Setmana de bous “no ha estat tant”. La Folgança està manifestant-se per unes festes sense activitat taurina des de l’any 1994, aleshores “ja teníem l’Ajuntament i els taurins en contra”, per això, continuen proposant que “la solució és que desaparega el cadafal de tortures i morts animals i de vegades d’humanes”.

No obstant això, reconeixia els canvis, ja que “gràcies a l’esforç desinteressat dels activistes, ja no es fan les becerrades, que era matar cadells, per la pressió i l’acció dels activistes”. Morales ha recordat la xifra: “Mataran 39 herbívors, perverteixen el llenguatge quan li diuen festa, i si és una tradició, és una maleïda tradició que hui dia no té cap raó de ser”.

Davant això, Morales i els diferents parlaments han recordat que “no pararem fins que s’abolisca la tauromàquia”. La solució per als animalistes “passa perquè desaparega la plaça de bous, les penyes cadafalers que són associacions de malfactors i s’acabe la tauromàquia”. El portaveu de la Folgança ha conclòs afegint el seu parer al voltant de la polèmica moció que facilita un any més que Algemesí tinga més bous, “si tant el poble com el plenari no han sigut capaços d’abolir el bou embolat, el linxament d’un mamífer com nosaltres, vindrà gent de fora i ens ho prohibiran”.

>

Antitaurins asseguts a la porta principal de la plaça de bous d’Algemesí, ahir abans de la primera faena.

A les 17.30h arribava la manifestació a la plaça del Mercat, el lloc més pròxim a la plaça Major, on s’hi troba la plaça de bous. En aquell moment, un grup d’unes vint persones s’han assegut a la porta principal de la plaça intentant impedir que els toreros i aficionats accediren. No s’ha fet gala de bones maneres en veure persones intentant travessar la cadena humana asseguda.

Els manifestos que s’han llegit han posat èmfasi en diversos punts: la manifestació “és contra la Setmana de bous, no només contra les becerrades”, ja que, “només la plaça de bous de València, supera el nombre d’animals morts a la d’Algemesí”, i això passa “governe qui governe”, perquè segons els animalistes, la tauromàquia “és un negoci que es resisteix a morir”, i si no ho fa “és pels diners públics”. Tampoc no han volgut deixar passar per alt les mocions a què hem fet referència en aquesta notícia, i han agraït la “valentia” de Més Algemesí i EUPV per dur-la al plenari. Tampoc no s’han oblidat de l’abstenció de Mar Pintor d’EUPV.

Toni Infante, coordinador de la PDaD. Foto: laveupv.

Toni Infante, coordinador de la PDaD i col·laborador d’aquest diari, també ha fet una valoració política d’aquesta manifestació, i ha recordat que “s’ha fet un canvi a nivell polític al país i no s’està tenint la valentia suficient per afrontar que les organitzacions polítiques del canvi haurien de normalitzar un fet, com és no fer de la tortura una festa popular”. Infante s’ha lamentat de “l’oportunitat perduda, encara hi som a temps per a rectificar”, perquè, ha conclòs el militant de la CUP d’Almàssera, aquest “no és només un problema d’Algemesí, és a tot el País Valencià”.

La vintena de persones assegudes a la porta de la plaça han abandonat l’acció, mentre que la manifestació ha prosseguit des de la placeta dels Àngels cap al carrer València, amb diverses proclames: “Tauromàquia abolició!, Algemesí Antitaurí! o Prou bous a Algemesí!”, aquestes es barrejaven amb altres en castellà perquè també s’ha agraït el suport de les persones vingudes de Madrid, Logronyo, Gijón o Barcelona. Els veïns s’ho miraven des dels balcons, alguns increpaven, altres reaccionaven amb prudència, i molts encara celebrant la sobretaula als bars, compartien carrer a escassos metres dels qui estaven exercint el seu dret a manifestar-se.

La manifestació recorre el c/ Mossèn Blanch entre veïns que fan la sobretaula als bars. Foto: laveupv.

Des de l’avinguda del País Valencià s’ha arribat a la plaça de la Ribera. Un altre any tot acaba molt lluny del sarau. El regidor de Seguretat Ciutadana d’Algemesí, Asensio García (EUPV), s’ha reincorporat a la manifestació, després d’abandonar per exercir les seues funcions com a regidor pels aldarulls a la plaça, “vinc a títol personal, perquè Esquerra Unida és un partit animalista i jo ho sóc també”, ha declarat a La Veu.

Asensio Garcia, regidor de seguretat ciutadana, es reincorporà a la manifestació quasi al final d’aquesta. Foto: laveupv.

Garcia, sobre l’abstenció de Mar Pintor en la moció dels bous embolats, ha volgut explicar la “peculiaritat” d’Algemesí, on “hi ha un ambient en què u creix, es desenvolupa i viu amb unes amistats que estan totes en eixe ambient”. Ha apel·lat al fet que “les contradiccions es maduren i se superen”, ja que “com a qualsevol partit del poble, hi ha gent que els agrada o no els bous”. En EU-Algemesí “tenim una persona que es troba entre dos focs” prosseguí referint-se a Pintor, de qui ha recordat que “és independent”, encara que si està en EUPV és perquè “coincideix plenament amb nosaltres, excepte en això, però està canviant. Aquesta persona està en un procés evolutiu i ja farem per reconduir el tema”. A Asensio Garcia li haguera agradat que “haguérem fet tots una pinya però, també entenc que una persona creix en eixe món, i en compte d’anar a la confrontació, hem d’anar al diàleg”.

Tanmateix ha conclòs, molt taxativament, en dir que EUPV-Algemesí “és no al bou embolat”, i ha matisat, pel que fa al bou al carrer, que “no el compartim i no ens agrada, però no creiem que hem de ser prohibicionistes, encara que no creiem que hàgem de donar subvencions públiques”. Ara caldrà fer-li-ho entendre al soci de govern, el PSPV de Marta Trenzano: “Això ho defendrem en l’equip de govern i fora de l’equip de govern”.

Lectura del primer manifest a la plaça de l’estació d’Algemesí. Foto: laveupv.

Comparteix

Icona de pantalla completa