Diari La Veu del País Valencià
CSI·F denuncia retards en l’atenció del SAMU per l’acomiadament dels teleoperadors
RedactaVeu / País Valencià

El sindicat CSI-F adverteix del retard que provoca l’eliminació dels teleoperadors especialitzats en l’atenció per part del Servei d’Assistència Mèdica Urgent (SAMU) en les comarques centrals i del nord. El sindicat explica que la direcció ha acomiadat els professionals que servien d’enllaç en la Central d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) del País Valencià. Ara se n’ocupa el 112.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) considera que aquesta decisió repercuteix en una major espera per part dels ciutadans i que forma part de les mesures de “retallada que estan desmantellant els serveis d’urgències valencians”. Conselleria de Sanitat ha dut a terme l’acomiadament dels teleoperadors “de manera unilateral, sense negociació prèvia”.

CSI-F assenyala que la comunicació entre el ciutadà i els serveis d’assistència mèdica urgent els realitza ara el 112. Al contrari que en la Central d’Informació, “ja no es tracta de professionals especialitzats en matèria sanitària”. A més, el sindicat apunta que “sotmeten a qui crida a un protocol de preguntes que alenteix l’assistència”.

Un altre perjudici per al ciutadà consisteix que aquests teleoperadors del 112 estan situats a L’Eliana, mentre que locutors i metges de València tenen la seua base en l’hospital Doctor Peset. Fins a la recent supressió dels teleoperadors especialitzats, les unitats del SAMU compartien espai amb el personal que atenia telefònicament el ciutadà. D’aquesta manera existia una agilitat en la reacció que ara s’ha perdut.

En aquesta conjuntura CSI-F “no entén el desmantellament del CICU i que prevalga la descoordinació entre teleoperadors, metges i locutors”. El sindicat considera que obeeix a criteris de “retallada indiscriminada” i que suposa un perjudici per al ciutadà, que tarda més a rebre l’assistència mèdica urgent.

Comparteix

Icona de pantalla completa