Les Coves de Vinromà, punt de trobada de l’excursionisme del Maestrat

Més de 160 caminants fan el recorregut de 15 km de la quarta edició de la Trobada excursionista del Maestrat
26 setembre 2016 01:00h
Imatge de grup dels participants.
RedactaVeu / Les Coves de Vinromà
 
Ahir, diumenge 25 de setembre, l’Associació Cultural Tossal Gros va acollir la quarta edició de la Trobada excursionista del Maestrat a les Coves de Vinromà en un recorregut de complexitat mitjana-baixa de 15 km que va començat amb la plantada d’un arbre i la descoberta d’una placa commemorativa a l’entorn de la microreserva de flora del paratge de la Moreria. Amb aquesta jornada de l’excursionisme, les Coves de Vinromà es reivindiquen de manera implícita com a una part de la comarca del Maestrat.

La Trobada excursionista del Maestrat s’ha convertit en una de les cites fixes dels grups d’excursionistes del Maestrat i enguany ha aconseguit aplegar els 160 caminants que l’organització s’havia fixat com a xifra màxima.

Els participants procedien principalment de localitats del Maestrat com Albocàsser, Alcossebre, Atzeneta del Maestrat, Benassal, Benicarló, Cervera del Maestrat, les Coves de Vinromà, Culla, Peníscola, Sant Mateu, Vilanova d’Alcolea, Vistabella del Maestrat o Xert, encara que també n’hi havia de localitats de la Plana, com Benicàssim, Borriana, Castelló, Torreblanca, la Vall d’Uixó o Vila-real, i d’altres indrets del País com Xèrica, Museros o la ciutat de València.
 
Recorregut amb referències a la natura i a la cultura del Maestrat
 
La caminada va començar a les vuit i quart de matí des de la plaça de l’Ajuntament en direcció a la Moreria, on el biòleg Jordi Domingo Calabuig es va referir a les restes prehistòriques, ibèriques, romanes i medievals i va destacar les característiques del paratge amb balmes que foraden el cingle i les espècies que constitueixen l’especificitat de la microreserva de flora.

La ruta va continuar per l’empinada escala del Cingle, que passava per davant de la cova del Miracle, fins arribar al punt més alt que permetia guaitar tota la vall de les Coves. A partir d’aquest punt, el recorregut va fer baixada fins arribar a la rambla de les Coves, amb l’assut més sòlid del País Valencià, que desemboca a Cap-i-corp. En el mateix assut l’especialista en molins i en batans, Benjamí Barberà, va oferir una didàctica exposició preludi de l’esmorzar. El trajecte de la caminada va continuar per la rambla i per la sèquia paral·lela que distribuïa l’aigua entre els diferents molins, el conjunt més destacat del país en nombre.

El camí de tornada es va realitzar entre camins de ramal i la carretera de Torreblanca fins arribar a la pista de la Rabaleta.
 
La trobada de les Coves de Vinromà és la quarta, percedida per les trobades de Sant Mateu, Benicarló i Benassal, i ha mantingut els components tradicionals de l’esdeveniment maestratenc. De bon matí, la verificació de l’assistència dels caminants i el lliurament d’una cinta, en aquesta ocasió de color roig. A pocs quilòmetres de l’eixida del poble, la descoberta de la placa, obra del picapedrer local José Antonio Forés, la plantació d’un arbre amb terra del poble que rebrà la propera trobada i les explicacions sobre botànica, etnologia o construccions hidràuliques. En arribar a la pista de la Rabaleta, la trobada excursionista s’ha completat amb un dinar de germanor amb la gastronomia típica de les Coves de Vinromà, com ara l’olleta covarxina i els cocs amb tomata, el coc de codony o el de mel.
 
Al llarg del dia, també s’ha contestat la pregunta que va formular el Grup de Muntanya Benassal, que demanava pel nom de la jove de qui s’enamora el cavaller Artal en el poema èpic de la conquesta del Regne de València. Amb la resposta de Seidia, que és també el nom de l’obra del poeta i lexicògraf benassalenc Joaquim Garcia Girona, l’Associació Cultural Tossal Gros de les Coves de Vinromà ha formulat la pregunta al Centre Excursionista Serra d’Irta de Peníscola, que serà l’encarregat d’organitzar l’edició de 2017.
 
Els parlaments finals d’agraïment i reivindicatius
 
La trobada excursionista ha acabat amb el parlament d’agraïment de Laura Villaplana, que al costat de Marc Díaz, Gustau Biol i Juanjo Sales com a representants de l’Associació Cultural Tossal Gros, ha insistit en la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de les Coves i en la de l’Ajuntament de les Coves per les aportacions i facilitats. També ha parlamentat el representant de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, que ha agraït l’esforç de l’associació per la perfecta organització, ha reivindicat el patrimoni natural dels covarxins com a patrimoni a valorar i la necessitat d’inversions a la comarca que permeten infraestructures que milloren la vida dels ciutadans en perfecte equilibri i harmonia amb el territori.


 
next