Diari La Veu del País Valencià
Bombers i forestals aposten per tallafocs per a protegir zones habitades
EFE / País Valencià

El Consorci de Bombers, les brigades forestals de la Diputació de València i la Generalitat treballen en un pla conjunt que busca la defensa d’urbanitzacions i zones habitades, així com d’espais d’alt interès mediambiental a través de tallafocs.

Segons un comunicat de la Diputació, per a realitzar aquestes àrees tallafocs es parteix de camins rurals perquè l’impacte siga el menor possible en la flora de la zona, ha explicat el tècnic forestal del Consorci, Benito Serrano.

De manera progressiva, ha assenyalat Serrano, es va eliminant el matoll, respectant les espècies protegides i deixant peus arboris, la qual cosa es coneix com una fracció de cavitat coberta (FCC).

Açò significa, segons aquest tècnic, una franja tractada d’entre 45 metres, en els punts mes xicotets, i 90 en els més grans, que es va a convertir “en una oportunitat d’extinció, una divisòria on els nostres efectius poden efectuar un atac a l’incendi”.

“Són actuacions que no representen un gran cost econòmic però el que no té preu és la repercussió que poden tenir en la vida i en els béns de les persones”, ha destacat.

Com a exemple, ha recordat l’incendi declarat el passat 24 de març a Barx, en la comarca de la Safor, el primer gran incendi forestal de 2013, que va arrasar 266 hectàrees de muntanya i va obligar a evacuar els veïns de dues urbanitzacions d’habitatges i als residents d’un geriàtric.

Ha destacat que aquesta evacuació preventiva es va fer “perquè hi havia temps suficient i perquè es tractava de gent gran”, però es podria haver confinat a eixes persones en les seues cases “perquè comptàvem amb una franja tallafocs que envoltava la Drova”, ha assegurat Serramo, qui ha dit que eixa franja “els va facilitar molt el treball”.

El projecte en el qual col·laboren el Consorci i les brigades forestals d’Imelsa, ha executat ja obres en les muntanyes de Barx, Calles, Tuéjar, Andilla i Olocau.

El coordinador general de les brigades forestals d’Imelsa, Salvador Ros, ha destacat “la importància cabdal de les actuacions de neteja de muntanya que es duen a terme durant els mesos d’hivern, perquè són molts els conats d’incendi que s’aconsegueixen controlar en la seua fase inicial gràcies a aquesta labor”.

Respecte a la campanya forestal de 2013, Benito Serrano es mostra poc optimista, en afirmar que “es presenta molt dura si no comença a ploure”.

Comparteix

Icona de pantalla completa