Diari La Veu del País Valencià
Manifest d’1Entretants sobre el Decret de plurilingüisme, ‘una sensació agredolça’

RedactaVeu / València.

Des de l’1entretants, Xarxa Cooperativa d’Experiències TIC per a l’Ensenyament en Valencià, “tot i coincidir en bona part dels fonaments que s’exposen a l’esmentat preàmbul i en els seus objectius”, han volgut fer constar que la lectura de l’esborrany “ens ha deixat una sensació agredolça, en què l’amargor s’imposa a la mel”.

Segons l’entitat, cal partir del fet que aquest decret, s’aprove com està ara o amb les millores que diversos agents socials estan proposant de fa dies, “naix presoner de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”, un marc legislatiu empobridor i que, afirma, “deixa la nostra llengua en situació d’inferioritat i subordinació respecte a l’altra amb la qual és considerada cooficial”. En aquest sentit recorda en el seu Manifest que La LUEV, té més de 30 anys, “i malgrat les bones intencions que proclamava no ha servit per normalitzar l’ús del valencià ni tampoc per estendre’l -ni tan sols amb un coneixement passiu!- a les zones que determina com a castellanoparlants i a les quals deia que, progressivament hi estendria el seu ús”.

A més a més, 1Entretants considera que les exempcions a l’aprenentatge del valencià s’han mantingut tant per als estudiant d’aqueixes zones com per als nouvinguts de la resta del territori, “als quals condemna, per tant, a ser ciutadans de segona en no facilitar-los el coneixement d’una de les llengües oficials”. “Ara és a punt de nàixer un decret de plurilingüisme mancat, per a molts, d’una de les tres llengües amb què es pretén fer “multicompetents” els ciutadans. Plurilingüisme coix, ja per començar”, es lamenta.

Entrant ja en el cos del decret, l’entitat troba que aquest “no propicia que el valencià esdevinga llengua vehicular de l’ensenyament, afavorint amb això la normalització d’una llengua històricament discriminada”. Presenta, pel contrari segons 1Entretants, “un sol programa lingüístic” dividit en tres nivells, bàsic, intermedi i avançat, cadascun dels quals subdividit, al seu torn, en dos nivells més, “que crea així, en la pràctica, 6 programes lingüístics diferents dels quals només un, l’avançat, garanteix un plurilingüisme real”.

Segons 1Entretants, aquesta diversitat de nivells, d’altra banda, “pot complicar l’organització del programa als centres educatius” i aquest sentit apunta que a l’educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat, formació professional o la formació de persones adultes, cadascuna amb les seues característiques, “es trobaran amb dificultats que només una regulació clara pot arribar a resoldre”.

La Xarxa Cooperativa d’Experiències TIC per a l’Ensenyament en Valencià afirma que l’esborrany deixa en mans dels centres el nivell que s’hi adopte i estableix, “això sí”, que el programa plurilingüe haurà de ser d’un nivell igual o superior al que ja s’aplica, i determina que almenys cada quatre anys se n’haurà de fer una avaluació.

“La legislació educativa actual no ha estat capaç de redreçar la situació de llengua minoritzada del valencià”, afirma 1Entretants, que considera que a la proposta “els nivells bàsics suposen, fins i tot, una regressió respecte als actuals programes d’incorporació progressiva del valencià”. Per aquest motiu, de la mateixa manera que s’estableix un calendari d’implantació, afirma, “trobem a faltar un calendari que establesca, a partir de l’esmentada avaluació, l’avanç en l’aplicació del nivell de plurilingüisme que s’aplique a cada centre”.

Es tracta, en resum, conclou el Manifest, d’un projecte “ben intencionat”, amb propostes interessants -com l’hora destinada a la competència comunicativa oral- però amb fortes contradiccions internes entre els objectius del preàmbul i el programa de plurilingüisme que regula”. A més lamenten que l’esborrany es troba, per una banda, determinat per la LUEV, “amb totes les mancances que això suposa”, i per altra “poc ambiciós per convertir el valencià en llengua vehicular i revertir la situació de discriminació en què es troba”.

Comparteix

Icona de pantalla completa