Diari La Veu del País Valencià
Els tocs manuals de campanes d’Albaida, exemple de conservació del patrimoni del PV
RedactaVeu / Albaida

El dijous dia 29 de setembre, a les 06.30, abans de l’eixida del sol i amb la presència de l’alcalde, regidors i cambreres de la Mare de Déu es farà el primer revolteig de campanes que anuncia les festes patronals d’Albaida.

Les mans dels Campaners d’Albaida seran les encarregades de fer parlar les campanes perquè “expressen la alegria d’un poble que es prepara per celebrar les seues festes” en honor a la Mare de Déu del Remei. Aquest toc i revolteig és especial, ja que sols s’interpreta tres vegades a l’any, el dia 29 de setembre i el 4 i 5 d’octubre.

Abans del revolteig es celebrarà un emotiu acte en què s’entregarà per part dels Campaners d’Albaida un pergamí al president i les regines major i infantil en record del seu primer revolteig de campanes de les festes patronals i de moros i cristians 2016. Seguidament la regina major connectarà la il·luminació del cartell que en nom de Remei presidirà totes les festes des de la balconada del campanar.

Revolteig especial el 5 d’octubre

Serà el dia 5 d’octubre a les 00h quan les campanes, amb un revolteig especial, en què cadascuna en solitari i després totes juntes anunciaran que les festes han començat. I serà de forma manual, com en Albaida es fa des del segle XIII sent l’única població del País Valencià que ha conservat aquesta tradició diàriament i ininterrompudament. Tradició que va ser reconeguda el 2013 com a Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Govern Valencià.

Repics, revoltejos i visita guiada

El dia 6 d’octubre, vespra del dia gran, i el dia 7 d’octubre, dia principal de les festes patronals d’Albaida, les Campanes no deixaran de sonar interpretant repics i revoltejos on participaran totes les campanes del campanar. També s’ha organitzat per part dels Campaners i l’Ajuntament d’Albaida una visita guiada el dia 6 d’octubre a les 18.00h on els participants podran assistir a un revolteig en la sala de campanes.

El campanar d’Albaida estarà obert en horari de tocs per a totes aquelles persones que vulguen gaudir d’aquest patrimoni únic de tots els valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa