Diari La Veu del País Valencià
La penya Foradà de la Vall de la Gallinera s’alinea amb el sol per Sant Francesc

RedactaVeu / La Vall de la Gallinera.

El 4 d’octubre, tal com s’explica al document trobat pel Dr. José Lull, en el dia de Sant Francesc el sol s’alinea amb el buit que hi ha a la penya Foradà de la Vall de la Gallinera per il·luminar el convent de Sant Andreu de la Gallinera fundat per franciscans el 1611, i del qual encara es conserven algunes restes.

Tal com fan saber a través d’un comunicat del Mercat de la Foradà, a partir de l’estudi realitzat per Lull va quedar ben clar el moment exacte en què es produeix aquesta conjunció que es produeix dues vegades a l’any el 4 d’octubre (Sant Francesc) a les 18.20h i el 9 de març (Sant Francesc Romana) a les 17.42h. L’estudi original de José Lull es va publicar dins del llibre “Trabajos de Arqueoastronomía: ejemplos de África, América, Europa y Polinesia”, amb el nom “La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en La Vall de Gallinera”.

El document trobat per José Lull que demostra aquest fenomen està escrit cap al 1620 pel frare franciscà Antonio Panes i està a l’Arxiu Històric Nacional. També es refereixen a la conjunció al llibre tercer de la Chronica de la Provincia de San Ivan Bavtista, de Religiosos Menores Descalzos de la Regvlar Observancia de Nvestro Seraphico Padre San Francisco.

Programació

Per a celebrar aquesta ocasió aquest any es realitzarà una excursió que eixirà des de Benissili el dissabte 1 d’octubre per a després observar l’alineació solar des del convent. Però també diumenge 2 d’octubre hi haurà una segona excursió en aquesta ocasió des de Benissivà que comptarà amb el Mercat de la Foradà, una actuació per als més menuts, la presentació del llibre “Al-Azraq. El Cabdill Andalusí que desafià Jaume I” i l’observació del fenomen des de Beniata. Per a consultar la programació completa consulteu l’anterior imatge o aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa