Diari La Veu del País Valencià
Escorcolls i detencions a València en el marc del cas Avialsa

ACN / València.

El jutjat d’instrucció número 2 de Sagunt (Camp de Morvedre) ha ordenat, aquest dimarts, que es realitzen escorcolls en quatre habitatges de persones investigades en la peça principal del cas Avialsa, sobre presumptes irregularitats en la contractació de mitjans aeris per a l’extinció d’incendis. Segons que han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, aquesta operació no guarda, però, relació amb manipulació de contractes per a extinció d’incendis, sinó amb presumptes irregularitats en la tramitació de planificacions urbanístiques, peça separada del cas, amb una causa oberta per prevaricació, suborn i falsedat.

Segons les mateixes fonts, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) han entrat en habitatges de València, Alboraia (l’Horta Nord) i Arganda, a Madrid. Els escorcolls s’han realitzat en els domicilis de tres empresaris i d’un exassessor de la Conselleria en l’època que estava dirigida pel conseller Rafael Blasco, que en l’actualitat compleix presó per un altre cas de desviament de fons destinats a la cooperació en països del Tercer Món. Les detencions han estat ordenades per la Policia sense que el jutge haja ordenat ni tinga previst ordenar detencions.

30 persones i 20 empreses investigades

El TSJ valencià ha informat que hi ha més de 30 persones i 20 empreses investigades en aquesta causa per presumptament concertar concursos públics d’àmbit autonòmic, nacional i internacional (a Itàlia i Portugal). Entre els detinguts en una operació efectuada a principis d’aquest 2016 hi ha l’exdelegat del Govern espanyol al País Valencià, Serafín Castellano, exconseller valencià de Governació i tres exfuncionaris, dos d’ells de la Conselleria d’Interior de la Generalitat.

En concret, el sotsinspector dels Bombers, Ramon Dinarès, fins al moment de la investigació responsable de prevenció i gestió de la Regió Metropolitana Sud d’aquest cos però que va ser cessat del càrrec en transcendir les presumptes irregularitats i l’1 de març, es va jubilar. Anteriorment havia estat responsable dels mitjans aeris.

L’inspector Manel Bosch era, en el moment de la investigació, cap de la Sala Central dels Bombers, i també havia estat responsable de la divisió operativa i de la contractació dels mitjans aeris. Va ser apartat de qualsevol gestió relacionada amb els mitjans aeris i continua al cos.

Finalment, l’exfuncionari Xavier Palmés havia estat responsable del Servei de Contractacions i Patrimoni de la Secretaria General d’Interior. Es va jubilar el maig de l’any passat.

Antecedents

La causa va sorgir a partir d’una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció el maig del 2015 presentada després de denúncies creuades entre l’exdirector general de l’empresa contra els propietaris per frau en l’IVA i apropiació indeguda mitjançant factures falses entre el 2004 i el 2011.

Comparteix

Icona de pantalla completa