Diari La Veu del País Valencià
Espanya contra els valencians, a Saó

Saó / València.

Farà uns dies, interpel·lat sobre el per què de la total absència del sistema de finançament valencià en l’agenda política del govern espanyol, el president, Mariano Rajoy, va dir molt clarament que “hi havia altres prioritats”. D’aquesta manera, reiterava una vegada més no només la invisibilitat política valenciana, sinó també el menyspreu actiu de l’Estat cap a un territori tradicionalment poc reivindicatiu pel costat nacional i menys quan això suposa conflicte amb el govern de Madrid. Cada vegada són més les veus que apunten al tractament “colonial” que aquest aplica al territori valencià, i algunes d’elles han sigut reunides per la revista SAÓ en el seu monogràfic d’aquest mes sota l’inequívoc títol “Espanya contra el País Valencià”.

Entre els greuges citats al quadern hi ha el cèlebre i “injust” sistema de finançament, unes infraestructures “que fan vindre ganes de plorar”, un Decret de Nova Planta “que ens supedita des de 1707” i uns drets lingüístics “que en moltes ocasions brillen per la seua absència”. Aquests són alguns dels motius que expliquen el rotund títol del monogràfic. Amb aquest, la revista pretén analitzar els eixos clau d’aquesta “submissió” de la mà de Rafael Beneyto, Pau Caparrós, Joan Tamarit i Vicenta Tasa. A més, es completa amb una interessant entrevista al sociòleg Vicent Flor.

També, com cada mes, s’inclou un recorregut per l’actualitat social, política i cultural valenciana, amb dos destacables entrevistes, una amb l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, i altra amb l’artista Manuel Boix.

Comparteix

Icona de pantalla completa