AE-Agró denuncia la falta d'informació sobre la crema de la palla de l'arròs

L’entitat ecologista denuncia que, fins al moment, la Conselleria no ha facilitat “cap documentació” sobre aquesta pràctica agrícola que, recorda, “afecta negativament la salut” i “suposa una contribució més al canvi climàtic”
28 setembre 2016 01:00h
Tot i que darrerament s'havia prohibit la crema de la palla de l'arròs en l'entorn del Parc Natural de l'Albufera, l'any passat la Generalitat ho va autoritzar de manera excepcional.
RedactaVeu / València
 
Acció Ecologista Agró (AE-Agró) ha exigit a la Conselleria d'Agricultura els informes i estudis tècnics que justifiquen la conveniència de la crema de la palla de l'arròs com a millor mesura de gestió a tot el parc natural, segons denuncia en un comunicat fet públic aquest dimecres. 

Així, des de la designació d'Elena Cebrián com a consellera i de Julià Álvaro com a secretari autonòmic de Medi Ambient, Agró apunta que “ha emfatitzat la importància de disposar de tota la informació possible” sobre les alternatives i propostes de gestió de la palla d'arròs, tenint en compte els impactes agronòmics i ambientals que implica estendre la crema de la palla a tot el parc natural de l'Albufera de València.
 
No obstant això, a pesar de ser membre de la Junta Rectora de l'Albufera i de formar part de la Comissió d'Agricultura d'aquest òrgan de participació, l’entitat ecologista es lamenta que “Agró continua sense rebre la documentació requerida sobre la crema de la palla” i posa com a exemple els estudis tècnics que, segons la Conselleria, avalen la seua efectivitat contra la Leersia oryzoides i altres plagues de l'arròs.
 
Per aquest motiu, AE-Agró ha sol·licitat els informes sobre l'evolució de la Leersia oryzoides i la resta de plagues dels arrossars on la Conselleria, per raons fitosanitàries, va consentir la crema en 2015 .

Malalties respiratòries, crisis d'asma i afeccions pulmonars
 
A més a més, ha demanat a la Conselleria l'estudi sobre la matèrica orgànica dels arrossars i la proposta de cremes per a 2016: protocol, seguiment i informe justificatiu emès pel Servei de Sanitat Vegetal. També volen saber “si existeix alguna mesura per al seguiment agronòmic de les cremes”, tant pel que respecta a la matèria orgànica com a les plagues i, “per descomptat, si s'està efectuant algun estudi sobre l'impacte en la salut humana i els efectes mediambientals de les cremes, ja que aquesta pràctica pot augmentar les malalties respiratòries, les crisis d'asma i les afeccions pulmonars i suposa una contribució ‘made in València’ al canvi climàtic”.
 
El comunicat d’AE-Agró continua recordant que l'arrossar té una gran influència sobre l'Albufera −qualitat de l'aigua, biodiversitat, producció agrícola, turisme, caça...− i la gestió de la palla “juga un paper clau”. Des d'AE-Agró asseguren ser “conscients” que es tracta d'un tema “complex” i que no tots els camps d'arròs presenten les mateixes possibilitats per a la gestió d'aquest residu agrícola que es pot cremar, fanguejar, aprofitar com a biomassa, com a matèria primera, etc.
 
“Però, siga com siga, la palla s'ha de gestionar amb rigor, serietat, planificació, transparència i informes tècnics que oferisquen la millor solució possible per al medi ambient, els habitants del parc natural i els productors d'arròs de l'Albufera. I açò ara no passa”, assegura.

La Veu
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next