Diari La Veu del País Valencià
Nova reunió hui per negociar el decret de plurilingüisme
RedactaVeu / València

Aquest dijous, dia 29 de setembre, tindrà lloc una nova reunió de la Mesa Sectorial d’Educació en la qual, segons va informar l’STEPV, la Conselleria que dirigeix Vicent Marzà s’ha compromès a donar resposta a les propostes plantejades pels sindicats.

La reunió se celebra després de la que va tindre lloc el passat dimarts, en la qual, segons STEPV, no hi va haver “respostes concretes” per part de l’Administració i no es van produir “avanços significatius”. Segons les mateixes fonts, la Conselleria “ha pres nota” de les propostes sindicals per millorar l’esborrany “i ha defensat el decret, tot i que s’ha compromès a contestar, dijous 29, en una nova Mesa Sectorial”.

En la reunió de la Sectorial del passat dimarts, STEPV va tornar a plantejar les propostes globals quant al model i va aportar esmenes i propostes concretes respecte d’altres aspectes del decret. En concret, demana que se simplifiquen els nivells proposats per la Conselleria i que s’establisquen mecanismes per garantir que els centres progressen cap al nivell avançat. Per al sindicat, els centres educatius ja estan preparats per a impartir un mínim més ambiciós d’hores en valencià, almenys del 50%, en aquells casos que actualment compten amb menys presència d’aquesta llengua.

La simplificació i l’establiment de mecanismes que garantisquen la progressió cap als nivells avançats són dos aspectes “fonamentals” per a STEPV. Aquesta és una demanda “no només d’STEPV, sinó també d’altres sindicats i entitats de la societat civil i educativa que ja s’han pronunciat sobre el decret”, afirma el Sindicat.

Puig: ‘El decret suposa un avanç perquè els xiquets sàpiguen tres llengües”

Cal recordar que, el passat dilluns, el president Ximo Puig va defensar el nou decret de plurilingüisme que proposa la Conselleria d’Educació perquè suposa “un avanç molt positiu perquè els xiquets sàpiguen tres llengües”: el castellà, el valencià i l’anglès. “Ara bé −va advertir− si hi ha persones i partits polítics que volen continuar utilitzant la llengua per a la confrontació, solament els demane una mica de responsabilitat, que deixen de grapejar el conflicte lingüístic perquè ací no existeix”.

Per la seua banda, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, preguntat eixa mateixa jornada per les crítiques rebudes per l’esborrany del decret va negar que es discrimine les zones castellanoparlants. “No es canvia res respecte del que hi ha ara, sinó que el que fem és arribar a més gent. Estem parlant d’un decret de plurilingüisme i si algú té alguna cosa en contra del valencià, que ho diga; si algú té alguna cosa en contra de l’anglès, que ho diga, perquè el que nosaltres volem és que s’aprenguen les tres llengües i han d’aprendre’s en paral·lel”, va reptar.

Comparteix

Icona de pantalla completa