Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat sacrifica el bosc per quatre euros
RedactaVeu / València

Amb el Pla d’Acció Territorial Forestal (PATFOR), la Generalitat Valenciana pretén intensificar l’explotació del bosc per obtenir discutibles beneficis econòmics, sempre a costa de degradar greument el patrimoni forestal de tots els valencians.

Els beneficiaris només seran alguns grans propietaris forestals i unes poques empreses. Però, el conjunt dels valencians “veurem danyat un patrimoni col·lectiu de gran valor”, segons Acció Ecologista-Agró i Bosc Viu.

Aquestes actuacions suposaran “l’eliminació a gran escala de la vegetació, la pèrdua de la biodiversitat forestal, la degradació paisatgística i l’ecològica i l’increment de l’erosió, augmentant el risc de desertificació de les nostres muntanyes, que actualment representa un dels principals perills que pateixen els nostres boscos”, segons els ecologistes.

El comunicat del Consell afirma que el PATFOR proporciona una ‘simplificació forestal’.

Destrosses a la Serra d’Espadà

Aquesta simplificació administrativa consisteix “a disminuir controls i cauteles ambientals per a facilitar l’explotació a curt termini, a costa de perjudicar els valors ambientals a llarg termini, alguns de manera irreversible”, entre altres, que es pot consultar amb aquest document.

L’Administració vol presentar el PATFOR com una gran novetat, com una ‘nova política forestal’.

Tanmateix, en realitat ‘no fa més que estimular les intervencions agressives d’extracció, usos impactants i explotació del bosc. Aquesta és una visió pròpia dels segles XVIII i XIX, que ignora que al segle XXI els valors del bosc són els ecològics, més encara al territori valencià on té elevades potencialitats productives’.

Mobilització

En resum, el PATFOR “no representa res nou, sinó la intensificació d’una antiquada política d’explotació forestal accelerada i que ignora els valors actuals del bosc, els ambientals”, lamenten des d’Acció Ecologista-Agró.

“No generarà riquesa ni llocs de treball, però degradarà encara més el patrimoni de tots. Ni promou la participació ni estimula opcions de futur. Els primers objectius de la Llei Forestal (que no es compleixen, però que són positius) ni tan sols es mencionen en tot el PATFOR… Malauradament, una vegada més queda prou clar amb aquest pla, que la conservació i la protecció del bosc no és una prioritat per al govern del PP”, expliquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa