Diari La Veu del País Valencià
Puigdemont posa data límit per al referèndum, encara que no hi haja acord amb l’estat
ACN / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha situat aquest dimecres el referèndum independentista “a tot estirar” en la segona quinzena de setembre del 2017 en cas que no hi haja acord amb l’Estat.

Aquesta afirmació l’ha realitzada duran el seu discurs amb motiu de la qüestió de confiança al Parlament català, on Puigdemont ha assegurat que el Govern perseguirà el pacte amb l’executiu espanyol “fins al darrer dia”, però estarà “preparat i a punt per pujar el darrer graó abans de proclamar de manera efectiva la independència” si no arriba una resposta positiva de l’Estat.

“O referèndum o referèndum”, ha garantit el president català. Ha anunciat que encarregarà al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que pose en marxa l’arquitectura de la consulta i deixarà en mans de Romeva la seua organització.

ANC i Òmnium celebren el discurs

Els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han celebrat el discurs del president de la Generalitat i l’han qualificat de “molt positiu” i “clar”. Sánchez ha remarcat que el missatge de Puigdemont ha estat “rotund i transparent”. “Ha posat totes les cartes sobre la taula”, ha dit, tot assegurant que ha deixat clar que “la millor expressió és que hi ha d’haver referèndum o referèndum”. Per a Sánchez, és preferible que siga “acordat amb l’Estat”, però avisa que “si l’Estat continua preferint seure a la taula amb els que tenen les armes que amb els que volen posar les urnes, la determinació ha de ser fer un referèndum sota la legislació del Parlament”.

Per la seua part, Cuixart ha qualificat el missatge de Puigdemont de “clar i nítid, radicalment democràtic”. “Ara és l’hora dels polítics, i el país avança quan es generen grans consensos”, ha dit, tot celebrant que el president haja “interpel·lat a la majoria independentista però també a la sobiranista i als demòcrates de tot Catalunya”. “Només podem que celebrar aquesta claredat. El que necessitem és poder votar, referèndum sí o sí”, ha sentenciat agraint la proposta de Puigdemont.

Comparteix

Icona de pantalla completa