Diari La Veu del País Valencià
Nova vida per al Consorci de Museus
F. Javier Argente / València.

El Consorci de Museus ha iniciat un nou camí. Aquesta és la proposta de José Luis Pérez Pont director de l’organisme cultural que aquest matí ha detallat,en un encontre amb els mitjans, les principals línies d’actuació i treball a desenvolupar durant els pròxims anys. En el marc de la sala capitular del Convent del Carme i amb el suport de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, s’ha tret a la llum el projecte ‘Recolzar el present per a construir el futur’. El projecte està bastit sobre uns principis fonamentals de treball com la professionalització, la participació dels agents culturals i creatius, l’optimització de recursos, la igualtat d’oportunitats, el treball de comunicació i la coordinació d’actuacions amb altres institucions culturals.

Potser la proposta més cridanera siga la conversió del Centre del Carme en un Centre de Cultura Contemporània. José Luis Pérez ha remarcat que per la seua quantitat de sales i espais, el Centre del Carme és un espai perfecte per a donar cabuda a qualsevol tipus de llenguatge artístic. des de performances a microteatre, de la dansa a les experiències musicals, del disseny a la plàstica més experimental. El director del Consorci incidia en el fet que durant anys s’havia mirat massa cap a la història i ara el seu desig és mirar més cap a l’art actual, cap als creadors que ara són present, que han de ser futur i que si no tenen suport mai podran ser història. A més, ha obert la possibilitat de dotar el Centre d’una cafeteria, una llibreria o una botiga on poder adquirir obres de joves creadors.

Cal ‘resetejar’ el Centre del Carme i convertir-lo en el gran referent del Consorci. Aquesta és una de les grans propostes. “Tenim la sort que quasi tot està per fer o per refer” exposava el màxim responsable. Han sigut uns mesos, des de la seua presa de possessió, on s’ha treballat en conèixer l’estat de la qüestió, en redefinir objectius. Com detallava Pérez Pont s’han revisat fins les factures de la llum per optimitzar recursos que durant els anys de gestió anteriors estaven balafiant-se.

Els edificis són importants, però no són res si no es doten de continguts. I els continguts, un altre dels pilars fonamentals de la proposta de Pérez Pont, arribaran via concurs públic. Transparència i igualtat d’oportunitats perquè creadors i comissaris plantegen els seus projectes de treball i puguen disposar dels espais escaients per a desenvolupar les seues propostes.

Són grans les apostes de treball que ha plantejat el màxim responsable del Consorci. Derivar els projectes més clàssics cap a museus com el de Belles Arts, iniciar línies de treball i col·laboració amb altres centres de l’Estat con Es Baluard, el Reina Sofia o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona o descentralitzar l’activitat del Consorci tenint en compte l’estat de col·laboració i/o participació en l’organisme cultural de centres i museus d’Alacant o Castelló que passaran a ser origen i destinació de les distintes propostes expositives que es generen.

José Luis Pérez Pont ha avançat la primera proposta per a mostrar l’inici del seu projecte. En febrer de 2017 es vol inaugurar una gran exposició amb els fons de la col·lecció d’art contemporani de la CAM i que es preveu que ocupe tot els espai expositius del Centre del Carme.

Comparteix

Icona de pantalla completa