Diari La Veu del País Valencià
El DOCV publica la sentència que avala ‘àmbit lingüístic català’ en els Estatuts de la UJI
Europa Press / València

La resolució, de data 10 de maig de 2012, estima així parcialment el recurs interposat per la UJI contra la modificació dels seus Estatuts aprovats pel claustre efectuada per la Generalitat valenciana.

En concret, el tribunal ha acceptat les mencions estatutàries relatives a l’article 5i que fa referència al valencià com una llengua anomenada ‘acadèmicament llengua catalana’ i la disposició addicional 13a, en què s’esmenta ‘l’àmbit lingüístic català’. Tot i això, desestima la denominació ‘País Valencià’ continguda en el Preàmbul del text.

Respecte a la menció ‘acadèmicament llengua catalana’, la sentència no ha hagut de pronunciar-se novament sobre el fons de la qüestió a l’haver-se aplanat la Generalitat en aquest punt en el recurs i ser, a més, una qüestió sobre la qual ja s’han pronunciat a favor en reiterades ocasions els tribunals i, entre d’altres, el Tribunal Constitucional en sentència de 21 d’abril de 1997.

Pel que fa a la disposició addicional 13a ‘àmbit lingüístic català’, la Sala entén que aquesta expressió no té un abast diferent al ‘d’acadèmicament llengua catalana’, com també pot denominar-se el valencià en l’àmbit universitari, sense que això contradiga l’Estatut d’Autonomia.

Per contra, es desestima la denominació ‘País Valencià’ continguda en el preàmbul per entendre el tribunal que no s’utilitza com a antecedent històric, sinó per a definir així la Comunitat Valenciana, el que és contrari a l’Estatut d’Autonomia, com ja va decidir el mateix TSJ en sentència de 7 d’abril del 2005.

Comparteix

Icona de pantalla completa