Diari La Veu del País Valencià
Campanya perquè el València CF utilitze el valencià
Leo Part / València

“Si ho demane jo, es riuran Si ho demanem 100, s’ho pensaran. Si ho demanem 1.000, es preocuparan. Si ho demanem 10.000, ho faran! Depén de tu!”.

Que el València CF utilitze el valencià a les xarxes socials o, en altres paraules, la normalització de la nostra llengua al club de Mestalla. Tan simple –però tan difícil d’aconseguir, almenys fins el moment– com això. Aquest és l’objectiu d’una campanya impulsada per un usuari (Sicilià Aragonés) que ha decidit posar remei a aquesta situació impròpia del club de futbol més important i representatiu del País Valencià.

La iniciativa és clara i contundent. Consisteix, ni menys ni menys, que a enviar correus electrònics al València CF amb queixes per no utilitzar el valencià a les xarxes socials. La finalitat és aconseguir la normalització del valencià en el club insigna del cap i casal. I ha aconseguit, fins ara, el suport de destacades personalitats i entitats de la societat valenciana. La campanya es completa amb altra inciada a change.org amb l’objectiu de ‘normalitzar l’ús del valencià a les pàgines webs i xarxes socials de les federacions i clubs esportius valencians”.

El text que enceta aquesta informació és l’argument d’aquesta iniciativa en la qual es demana als usuaris que envien correus electrònics (a [email protected] i [email protected]) exigint la normalització del valencià al club després que, com denuncia el seu promotor (@SiciliaAragones), el ‘community manager’ del València CF “no escolte les peticions de milers d’aficionats i solament en castellà i anglés”. A més a més, com ha explicat Sicilià Aragonés a @laveupv, “hi ha gent que s’ha queixat al club en diverses ocasions amb poc d’èxit”.

Escàs i pobre ús del valencià

Actualment, segons es lamenta l’impulsor de la campanya, el València CF (@valenciacf_vale) utilitza el valencià a la ràdio on es barregen els contertulians que parlen castellà amb el presentador Josep Rovira que parla en valencià. La web està en castellà, valencià i anglés i “les cròniques i els comunicats oficials del club es publiquen sovint amb dies de retard”. I el que és pitjor, “malgrat que el club té una aplicació on pots seguir el minut a minut dels partits que s’actualitza a través de twitter, aquesta funciona solament en anglés i castellà”. També es queixa que aquesta aplicació es pot posar en valencià, tot i que “les actualitzacions et venen en anglés, perquè el compte en valencià no s’actualitza gaire”.

65.000 piulets en castellà, 15.000 en anglés i només 4.100 en valencià

Del trist i desolador panorama de la escassa presència del valencià a les xarxes socials per part del club, dóna bona mostra aquesta comparativa. En ella es pot comprovar que el compte en valencià del València CF té 4100 piulets, l’anglés 15000 i el castellà 65000.

A més, el compte en valencià té 10.500 seguidors “que no reben informació en valencià quasi mai”, a la qual cosa s’uneix que el facebook del club “està en anglés si et connectes des de l’estranger o en castellà a Espanya”. Encara que es pot canviar la ubicació, “si poses que estàs a Andorra (País on el català és oficial), el posa en castellà”. I, per a acabar d’arredonir la lamentable situació de la nostra llengua, segons han apuntat alguns usuaris, la revista AMUNT València CF “moltes vegades no es pot aconseguir en valencià” (sic).

Suport de destacades personalitats i entitats del País Valencià

La campanya s’ha encetat amb un cert èxit pel que fa al suport de destacats representants del món musical, comunicatiu, polític, esportiu i social del nostre territori. Així, ha comptat, fins ara, amb el suport de polítics nacionalistes com Josep Nadal i Enric Nomdedéu i també dels diputats al Congrés de Compromís (Joan Baldoví) i Podem (Ângela Ballester) –aquestos amb m’agrada-.

També periodistes esportius com Manolo Montalt, entitats com El Tempir d’Elx, músics com Feliu Ventura, Xavi Sarrià, Pau Alabajos; periodistes com Amàlia Garrigós; humoristes com Xavi Castillo i Toni de l’Hostal; equips de Futbol com l’Ontinyent CF i el Silla CF –els quals utilitzen el valencià a les xarxes socials) – i altres usuaris han aportat el seu gra d’arena col·laborant en la campanya per fer possible que el València “no done l’esquena a la nostra llengua”.

El Manchester City “té més respecte per la nostra llengua” que el club de Mestalla

@SiciliaAragones recorda que “fins i tot el Manchester City té més respecte per la nostra llengua” i que, “en quatre mesos des de l’obertura del compte en català, ja porta quasi 1.000 piulets i es poden seguir els partits al twitter, gràcies, entre d’altres, al fet que el ‘community Manager’ del club britànic és de Silla.

L’impulsor de la iniciativa recorda que ha escrit durant els últims tres anys moltes vegades al club de Mestalla “i sempre m’han dit que fan tot el que poden per millorar el servei als aficionats en valencià”. Malgrat això, als piulets mai li contesten.

Finalment, Sicilià Aragonés recorda l’anècdota registrada ahir mateix en la qual l’humorista Eugeni Alemany ha llançat una conya sobre el nou entrenador del València CF i el Community Manager del València CF ha contestat a la conya de Matías Prats que va fer després fent-li un Nyas Coca. Alemany s’ha queixat que ell havia fet la conya abans i que li feren a ell un Nyas Coca en valencià “i no ha obtingut resposta”.

Si voleu participar en aquesta iniciativa per tal d’aconseguir la normalització del valencià en el club del carrer Suècia, exigiu-ho enviant correus al València CF perquè, com diu el seu responsable, “si ho demanem 10.000, ho faran!”. O siga que fes-ho perquè “Depén de tu!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa