Diari La Veu del País Valencià
Demanen que el fiscal investigue si es va mentir en la comissió del metro
EFE / València

Programa televisiu de la Sexta Salvados sobre l’accident

Els socialistes valencians han lliurat al Tribunal Superior de Justícia valencià un escrit dirigit al fiscal en el qual demanen la nova recerca, acompanyat d’un enregistrament del programa televisiu de la Sexta Salvados sobre l’accident i les actes de la comissió de recerca, que va començar el 17 juliol i va concloure el 4 d’agost de 2006.

Així mateix, el PSPV ha aportat una còpia de l’argumentari, amb les preguntes i les respostes, que va elaborar l’empresa de comunicació H&M Sanchis perquè ho utilitzaren els compareixents en la comissió parlamentària.

La presidenta del grup socialista, Ana Barceló, ha explicat als periodistes que de tota aqueixa documentació ‘es dedueix que es va poder cometre un delicte de fals testimoniatge’ en Les Corts, doncs per part d’alguns compareixents ‘es va poder faltar a la veritat, o es va ocultar la mateixa, o es va mentir’.

Ha recordat que l’article 502.3 del Codi Penal estableix que els compareixents en una comissió de recerca parlamentària estan ‘obligats a dir la veritat’, i de no ser així cometen fals testimoniatge i per tant se’ls pot imputar un delicte penat amb sis mesos a un any de presó i multa.

Per a la diputada, l’argumentari que es va lliurar als compareixents ‘va anul·lar tota imparcialitat’ i per tant va evitar que els polítics i els tècnics que van comparèixer ‘utilitzaren els seus propis criteris per a exposar el que consideraren oportú’.

En conseqüència, segons Barceló, la comissió de recerca “ha quedat contaminada totalment, ja que uns compareixents ‘van ometre’ la veritat i uns altres ‘van faltar’ a ella, com quan es va dir que la línia 1 de metro no havia tingut accidents previs, de manera que les conclusions finals queden totalment desvirtuades i posades en dubte”.

Barceló ha considerat que el programa de televisió fa “un correlat extraordinari de moltes notícies que havien aparegut en la premsa, però que en veure-les en imatges i en una sola asseguda permet fer-se una composició millor de què va passar i de quin tracte van rebre per part del Consell els familiars de les víctimes.

El diputat socialista Francesc Signes ha destacat que el Govern valencià, primer amb Francisco Camps i després amb Alberto Fabra, ha intentat ‘per tots els mitjans mantenir callats i en l’ombra la reivindicació legítima de les víctimes, si bé s’ha arribat a un punt d’inflexió’.

Fabra “ha de reaccionar davant la ‘crisi de moralitat’ que hi ha al País Valencià i permetre la reobertura de la comissió de recerca i que ‘es faça justícia’ amb les víctimes”, ha conclòs Signes.

Comparteix

Icona de pantalla completa