L’AVL presenta l’edició en paper del seu Diccionari Normatiu Valencià

Els coordinadors de l’obra, Jordi Colomina i Josep Lacreu, acompanyats pel president de la institució normativa, Ramón Ferrer, han presentat aquest matí en la seu de l’AVL, el monestir de Sant Miquel i els Reis, el nou format del Diccionari Normatiu Valencià.
29 setembre 2016 01:00h
Presentació del Diccionari Normatiu Valencià.
F. Javier Argente / València.

Com requeria l’ocasió, en una de les sales nobles del Monestir de sant Miquel i el mateix dia del sant que li dóna nom al centre. Amb eixa solemnitat s’ha presentat l’edició en paper del Diccionari Normatiu Valencià de la mà dels lexicògrafs coordinadors de l’obra Jordi Colomina i Josep Lacreu.

Després d’unes paraules introductòries de Ramon Ferrer, president de l’AVL, han pres la paraula els responsables últims de l’obra. Jordi Colomina ha començat la seua intervenció destacant els principis o criteris sobre els quals s’ha bastit aquesta magna obra: “En primer lloc el diccionari recull el lèxic de la llengua pròpia dels valencians, llengua que compartim amb Catalunya i Balears. El segon principi és que el valencià és una llengua romànica que té la mateixa jerarquia i dignitat que qualsevol altra variant i l’AVL deu defensar i preservar la nostra llengua”.

Per a explicar posteriorment que “la nostra pretensió ha estat que tots els valencians puguen sentir-se còmodes en la llengua que es proposa a aquesta obra”. Comentava Colomina que s’han preservat les  variants valencianes pròpies però sempre buscant convergir amb les solucions donades per les variants d’altres terres. “Hem tractat d’harmonitzar amb els plantejaments de l’altra institució normativa de la llengua, l’Institut d’Estudis Catalans”.

Per la seua part, Josep Lacreu ha exposat com el diccionari normatiu ha de tindre caràcter obligatori per a les nostres institucions o el nostre ensenyament, a més de destacar el caràcter integrador de l’obra.

Per a Lacreu, el que ha estat més costós ha sigut jerarquitzar, establir quines devien ser les formes principals de cada paraula i quines les secundàries. Es tracta de distingir quins termes són per a utilitzar en àmbits lingüístics formals – per exemple usos en administratius, educatius o en mitjans de comunicació – i quins termes són correctes però d’ús més escaient en àmbits col·loquials. L’AVL considera que les principals haurien d’utilitzar-se en mitjans de comunicació, en l’àmbit administratiu o en l’ensenyament. Com explicaven els ponents “un diccionari normatiu deu ser peça fonamental per a redactar diaris o fer conferències però també deu oferir lèxic que s’escolte a una conversa informal o aparega en la redacció de llibrets de falla. També ha insistit en el fet que s’ha fet un esforç per incorporar estrangerismes perquè qualsevol dubte que puga plantejar-se un usuari de la llengua tinga la seua resposta. 

Contestant finalment algunes preguntes dels mitjans presents, el president de l’AVL  considerava  que “aquest diccionari contribueix a la pau lingüística, és inclusiu i tothom es pot sentir còmode”. A la pregunta de si el diccionari també serà còmode per a aquells que no reconeixen la capacitat normativa de l’AVL, Ramon Ferrer considerava “que el diccionari ofereix tot el corpus lèxic, tant de l’Institut d’Estudis Catalans com de la RACV. Tot eixe lèxic està al Diccionari Normatiu.”  

L’edició en paper del Diccionari Normatiu de l’AVL recull 93.000 termes, amb gran riquesa de fraseologia i locucions. Son més de 8.000 les paraules que els coordinadors anomenaven ‘genuïnes valencianes’ i que no estan recollides a cap altre diccionari de valencià. 

Inicialment la tirada serà de 5.000 exemplars i, si tot va com cal, el proper dimarts hi haurà un exemplar a tots i cadascun dels centres educatius del nostre País Valencià. Podran adquirir-se exemplars a les llibreries al preu de 40 € -prou més econòmic que el diccionari de la RAE – però cal recordar que aquesta obra està disponible de forma gratuïta en línia, tant a la pàgina web de l’AVL com en aplicació per a mòbil.

La Veu
 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next