Diari La Veu del País Valencià
Educació accepta establir un mecanisme per a garantir la progressió dels nivells

RedactaVeu / València.

La Conselleria d’Educació va contestar, ahir matí en Mesa Sectorial, les propostes sindicals a l’esborrany de decret de plurilingüisme, en la qual l’STEPV proposava tres esmenes que considera “fonamentals”, entre les quals destaquen: que es reduiren els nivells proposats, que s’establira un mecanisme que garantira que els centres progressaren efectivament cap al nivell avançat i que s’acurtara el calendari d’aplicació del decret.

D’aquestes tres propostes, l’administració “només ha acceptat l’establiment d’un mecanisme per a garantir la progressió de nivells, tot i que no ha plantejat el text concret”, segons l’STEPV, que ha plantejat que aquest mecanisme “no pot dil·latar en el temps la progressió dels nivells, sinó que al final de l’etapa d’infantil i cada dos cursos –coincidint amb els cicles– en la resta d’etapes, els centres han d’avançar al nivell següent”.

D’aquesta manera, i sempre segons les mateixes fonts sindicals, s’evitarà perpetuar durant molt de temps la possible creació de centres gueto, en els quals la llengua vehicular de l’ensenyament –siga castellà en els nivells bàsics o valencià en els nivells avançats– siga un element de segregació i guetització dels centres.

D’altra banda, l’STEPV “lamenta” que l’administració no haja acceptat negociar la simplificació dels nivells i l’increment del valencià en els nivells bàsics i intermedis. El sindicat considera que el professorat i els centres estan preparats per a assumir aquests increments que ha proposat. Per aquest mateix motiu, l’STEPV sol·licitava reduir el calendari d’aplicació del decret, petició que tampoc ha estat atesa.

Modificicació de la proposta inicial en Formació Professional

En Formació Professional, la Conselleria modificarà la proposta inicial per a donar cabuda als cicles dels ensenyaments de règim especial (art i disseny, i ensenyaments artístics), però manté la distinció entre famílies professionals que tindran només un mòdul com a mínim en valencià i altres que en tindran dos com a mínim.

Així mateix, l’STEPV ha proposat introduir la possibilitat que els centres de Formació de Persones Adultes acrediten també certificats en llengües, com es reconeix en primària, ESO i Batxillerat. La Conselleria estudiarà aquesta proposta.

El sindicat assegura que “no pot valorar positivament la negociació del decret de plurilingüisme” perquè, tot i que considera un avanç la introducció de mecanismes garantistes en la progressió dels nivells per part dels centres, “es desconeix la proposta concreta” i, en la resta de temes fonamentals, no hi ha cap avanç significatiu.

L’STEPV ha anunciat que convocarà assemblees comarcals la setmana vinent per a valorar el decret i que continuarà defensant les seues aportacions en el marc del Consell Escolar Valencià, que es reunirà pròximament.

Comparteix

Icona de pantalla completa