El Govern del PV ofereix un multiprograma d'actes amb motiu del 9 d'Octubre

La cultura, les celebracions, la festa, els esports, la història o els actes oficials recorren tots els indrets del País a partir d'aquest dissabte
30 setembre 2016 01:00h

RedactaVeu / València.
 
El Govern del Botànic, per segon any consecutiu, ha impulsat la celebració del diada dels valencians, el 9 d’octubre, amb la pretensió d’involucrar tota la societat civil del País Valencià. Per aquest motiu, ofereix, des de primeries del mes d’octubre, un multiprograma d’actes on la cultura, les celebracions, la festa, els esports, la història o els actes oficials recorren tots els indrets del País.
 
El Govern valencià vol que el País Valencià renasca, com l’Au Fènix, de les seues cendres –deixades pels anteriors governs del PP – i passe d’oferir una imatge fins ara associada amb la corrupció a una altra totalment renovada i que mostre la d’un poble, el valencià, unit, voluntariós i orgullós de sentir-se valencià.

La Generalitat Valenciana va presentar el cartell amb motiu del 9 d'Octubre, Diada del País Valencià, en el qual, amb l’eslògan ‘Tots a una veu’, aposta per llançar un “missatge emocional” que apel·la a la unitat del poble valencià.
 
El president de la Generalitat, Ximo Puig,  ha incidit, sobre la diada d’enguany, que els valencians, “més que mai”, han de treballar junts per a la consecució d'aqueix tracte “just” en el conjunt del país –en clara referència a l’infrafinançament que pateix actualment– i per a reforçar valors tradicionals de la societat valenciana, com ara la innovació i la capacitat emprenedora. Així, s'apel·la a la tradició i també a la visió de futur per a alçar la “hipoteca reputacional” que, segons ha recordat, pesa sobre el nostre territori i per a  "recuperar l'orgull de pertinença” al País Valencià.
 
 
 
Dissabte 1 d'octubre:
 
Jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat amb recorregut delimitat 9.00h – 20.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tots el que vulguen puguen visitar el Pati Gòtic, la Sala Daurada, l'Escrivania, la Sala Vella, la Sala dels Reis i la Sala Nova o de Corts.
 
9 Museus oberts fins a les 00.00h: IVAM, MUVIM, Centre del Carme, Beneficència, Museu de la Ciutat, Museus de Belles Arts de València i Castelló, el MARQ i el Museu de Belles Arts Gravina.
 
9 Palaus oberts de 10.00h a 20.00h: Palau de la Generalitat, Palau dels Almiralls d'Aragó – Banys de l'Almirall, Palau dels Borja-Corts Valencianes, Palau de la Batlia, Palau del marqués de l’Scala, Palau dels Català de Valeriola, Palau del marqués de Malferit, Palau dels Mercaders, Palau d'en Bou.

11.30h
XXXVI Acte homenatge popular a Tombatossals a l'Ermita de Sant Francesc de la Font i paratge del Molí de la Font a Castelló.
 
17.30h – 20.30h
Dia del Cant Valencià d'Estil a Castelló. Cercavila + Actuació a les 19.30h en l'escenari del Grup Ramell a la Plaça Major de Castelló.

Actuació itinerant que recorre diverses places del centre històric de la ciutat i que finalitza en una actuació en la Plaça Major de Castelló.
L'entrada és gratuïta.
 
17.30h Plaça de la Pau
 
17.55h Plaça de Santa Clara
 
18.20h Plaça de la Peixateria
 
18.45h Plaça de l'Herba (Casa Abadia)
 
19.10h Carrer Arxiprest Balaguer (lateral de Santa Maria)
 
19.20h Plaça Major: cantà amb la interpretació de la fandangà pel Grup Ramell
 
20.30h Final
 
18.00h
Concert de la Banda Musical U.D.P. de Llíria-Camp de Túria-Serranos a la Plaça de Sant Llorenç en València
 
18.00h
II Entrada Infantil de Moros i Cristians a València. Plaça del Comte de Bunyol, Carrer dels Cavallers, Carrer dels Serrans i Plaça dels Furs
 
18.00h
Concert Dani Miquel en el Teatre Arniches d'Alacant,

20.00h
Representació de les ambaixades de la conquesta a la Plaça dels Furs de València.
 
22.30h
Concert de Música Mediterrània: Xiromita Trad Project a l'Ermita de la Magdalena de Castelló.
Miquel Gironés (dolçainer), Miquel Gil (veu), Rafel Arnal (veu), Abel Garcí (viola de roda i laüt), Toni Porcar (guitarra), Gusmà Gil (baix) i Víctor Través (percussió).
 
 
Diumenge 2 d'octubre:

 
Jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat amb recorregut delimitat 9.00h – 20.00h. El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tots el que vulguen puguen visitar el Pati Gòtic, la Sala Daurada, l'Escrivania, la Sala Vella, la Sala dels Reis i la Sala Nova o de Corts.
 
9 Museus oberts fins a les 20.00h: IVAM, MUVIM, Centre del Carme, Beneficència, Museu de la Ciutat, Museus de Belles Arts de València i Castelló, el MARQ i el Museu de Belles Arts Gravina.
 
9 Palaus oberts de 10.00h a 20.00h: Palau de la Generalitat, Palau dels Almiralls d'Aragó-Banys de l'Almirall, Palau dels Borja-Corts Valencianes, Palau de la Batlia, Palau del Marqués de l’Scala, Palau dels Català de Valeriola, Palau del Marqués de Malferit, Palau dels Mercaders, Palau d'en Bou.
 
10.00h
Inauguració Exposició de Jarque a la sala de l'Escrivania del Palau de la Generalitat Inauguració de l'exposició d'obres del fotògraf valencià Francesc Jarque (1940 - 2016) a la Sala de l'Escrivania del Palau de la Generalitat.

11.40h
Alardo entre Moros i Cristians als voltants de la Plaça de la Mare de Déu a València,
 
Plaça de la Reina, Carrer del Micalet, Plaça de la Mare de Déu, Carrer dels Cavallers, Plaça de Manises, Carrer dels Serrans i Plaça dels Furs.
 
17.30h – 20.30h
Dia del Cant Valencià d'Estil a València. Actuació itinerant + Actuació en escenari al claustre gòtic del Centre del Carme. Actuació itinerant que recorre diverses places del centre històric de la ciutat i que finalitza amb una actuació al claustre gòtic del Centre del Carme. L'entrada és gratuïta. Participen: al cant Teresa Segarra, Maria Amparo Hurtado, Isabel de Quart, Tatiana Prades, Josep Martí, Jacint Hernández, José de Castellar i Christian Penalba; al vers Paco de Faura i Vicent de Rosa; a l'acompanyament intrumental els músics de corda de Godella i els de vent de Bétera; a la dolçaina i el tabal l' Associació de Música Tradicional Xarançaina de Castelló.
 
17.30h Plaça de Sant Lluís Beltrán (l'Almodí)
 
17.55h Plaça de Manises
 
18.20h Plaça de Cisneros (Museu d'Història de la Medicina)
 
18.45h Plaça dels Furs (Torres de Serrans)
 
19.10h Plaça del Carme
 
19.20h Claustre gòtic del Centre del Carme
 
20.30h Final
 
18.00h
Concert de Dani Miquel a la Plaça de l'Hort dels Corders de Castelló.
 
 
Dilluns 3 d'octubre:

 
Jornada de portes obertes Palau de la Generalitat
9.00h – 20.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot aquell que vulga puga visitar el Pati gòtic, Dala Daurada i la Sala de l'Escrivanía.
 
18.00h
Activitat per a xiquets
 
València: El cuento de Jaume I al Palau de la Generalitat en c. Cavallers
 
Castelló: Jaume I El Conqueridor a la Casa dels Caragols en c. Major
 
Alacant: Això es una volta al Teatre Arniches en Av. De Aguilera
 
 

Dimarts 4 d'octubre:
 
Jornada portes obertes Palau de la Generalitat 9.00h – 20.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot aquell que vulga puga visitar el Pati gòtic, Dala Daurada i la Sala de l'Escrivanía.
 
18.00h – 20.00h
València Vibrant 'Converses amb laltre. La comunitat importada' al Palau de la Generalitat.
 
Trobades basades en conversacions entre ciutadans sobre un tema concret. L'objectiu és reflexionar i generar un major coneixement.

Exposició 'Pinazo: història i retrat. De la gran tradició al modernisme' al Museu de Belles Arts de València. 
Dins del marc de l'any Pinazo, una de les activitats més importants és la inauguració d'aquesta gran exposició. L'exposició es realitza en dues seus, una al Museu de Belles Arts de València i l'altra a la sala d'exposicions de la Fundació Bancaixa.
 

Dimecres 5 d'octubre:
 
Jornada de portes obertes Palau de la Generalitat
9.00h – 20.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot aquell que vulga puga visitar el Pati gòtic, Dala Daurada, Retret daurat, i la Sala de l'Escrivanía.

10.00h
Lectura del Tirant lo Blanch a l'Ajuntament d'Alacant. 
Lectura en horari ininterromput des de dimecres 5 a divendres 7 d'octubre a la Saló Blau de l'Ajuntament d'Alacant. Inciarà la lectura l'Excm. Sr. Acalde i a continuació la resta de membres de la corporació i d'altres institucions. Continuaran alumnes d'instituts de la ciutat fins a la cloenda del dia 7 d'octubre amb personalitats i representants del món de la cultura i la societat alacantina.

18.00h
Activitat per a xiquets
 
València: El llibre dels fets al Palau de la Generalitat en c. Cavallers
               
Castelló: Els Donyets perduts en un regne llunyà a la Casa dels Caragols en c. Major
 
Alacant: El fabuloso viaje de Christian Andersen al Teatre Arniches en Av. De Aguilera
 

Dijous 6 d'octubre:
 
Jornada de portes obertes Palau de la Generalitat 9.00h – 20.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot aquell que vulga puga visitar el Pati gòtic, Dala Daurada i la Sala de l'Escrivanía.

17.00h
Inauguració Exposició 'Premsa satírica i cultura popular valenciana' al monestir de Sant Miquel dels Reis. 
L'exposició introduirà els antecedents discursius de la sàtira valenciana i mostrarà col·loquis, contes, plecs de cordeta, etc. Analitzarà el període contemporani amb la premsa satírica valenciana amb els primers periòdics en valencià com El Mola, La Donsaina i La Traca. Finalment, es tractarà sobre la situació actual, amb un enfocament de present i futur del discurs en Internet i les xarxes socials.

20.00h
Actuació musical d'ERA quintet -grup de cambra de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana al Palau de la Generalitat 
ERA Quintet naix en 2015 i els seus membres formen part de la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana: Dèlia Serrano (flauta), Ángela González (oboé), Ferran Garcerá (clarinet), Maria Tordera (fagot) i Raúl del Camp (trompa), els quals interpretaran:

Trois pièces brèves de Jaques Ibert (1890 – 1962)
 
Divertimento núm. 2 de V. Martin i Soler (1754 – 1806). Adaptació de Salvador Sanchis.
 
20.30h
Concert Nova Cançó 'Cantem valencià' al Teatre Principal de València.
Actuacions de Al Tall, Josep Nadal i Àlex Seguí, Els Mox, Apa, Andreu Valor, Aitana Ferrer, Joan Americ, Ina Martí, Carraixet, Rafa Xambó, Mara Aranda, Cor de l'Eliana, Rafel Arnal i Musicants. Idea i direcció artística: Lluís Miquel Campos. Direcció musical: Enric Murillo
 

Divendres 7 d'octubre:
 

Jornada de portes obertes en el Palau de la Generalitat 11.00h – 20.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot aquell que vulga puga visitar el Pati gòtic, Dala Daurada i la Sala de l'Escrivanía.
Visites guiades 10.00h – 13.00h / 17.00h – 20.00h
 
L'empresa Turiart realitzarà visites guiades gratuïtes pel centre històric de València. Eixiran cada mitja hora des del Palau de la Generalitat. L’itinerari és el següent:

Palau de la Generalitat
 
Palau del Català de Valeriola
 
Plaça de la Mare de Déu
 
Portes dels Apòstols i de l'Almoina
 
Palau de los Almirantes de Aragón
 
19.30h
Correllengua a Castelló 
Cercavila de la Flama. Recorregut des de l'IES Sos Bainat fins a la Plaça Major amb actuacions i lectura del manifest a la Plaça Major, i després fins a l'estàtua del Rei En Jaume I.
 
20.00h 
Actuació del Ballet de la Generalitat al Palau de la Generalitat
 
20.30h
Concert Nova Cançó 'Cantem valencià' al Teatre Principal de València 
Actuacions de Al Tall, Josep Nadal i Àlex Seguí, Els Mox, Apa, Andreu Valor, Aitana Ferrer, Joan Americ, Ina Martí, Carraixet, Rafa Xambó, Mara Aranda, Cor de l'Eliana, Rafel Arnal i Musicants. Idea i direcció artística: Lluís Miquel Campos. Direcció musical: Enric Murillo 
 
20.30h
Actuació de la Banda Municipal d'Alacant al Teatre Principal d'Alacant
 

Dissabte 8 d'octubre:
 
Espais culturals del País Valencià oberts (visita guiada + actuació durant tot el dia): EACC, Teatre Principal de Castelló, Teatre Principal de València, Teatre Arniches d'Alacant, Auditori de Peníscola, Teatre Rialto de València, Teatre Romà de Sagunt, Auditori de Castelló i Castell de Xàtiva.

Jornada de portes obertes en el Palau de la Generalitat amb recorregut delimitat 9.00h – 17.00h
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot el que vulga puga visitar el Pati Gòtic, l'Escrivania, la Sala Daurada i Retret Daurat,la Sala Vella, la Sala Nova o Sala de Corts.
Visites guiades a València 10.00h – 13.00h / 17.00h – 20.00h
 
L'empresa Turiart realitzarà visites guiades gratuïtes pel centre històric de València. Eixiran cada mitja hora des del Palau de la Generalitat. L’itinerari és el següent:
 
Palau de la Generalitat
 
Palau del Català de Valeriola
 
Plaça de la Mare de Déu
 
Portes dels Apòstols y de l'Almoina
 
Palau de los Almirantes de Aragón
 
10.00h-21.00h
Exposició València amb la Senyera al Saló de Cristall de l'Ajuntament de València
 
10.30h – 13.00h
II Encontre de Raspall 9 d'Octubre a la ciutat de Castelló
 
Actes de Pilota valenciana a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja: Partides classificatòries de raspall a 15 tantos enfrontant a les diferents escoles de Pilota. Es farà final i semifinal. El lliurament de trofeus es farà davant de la casa dels Caragols.
 
11.00h – 13.00h
Exhibició de pilota valenciana: CPV Sella i CPV Agost al carrer Major d'Alacant.
 
Carrer de joc: Carrer Major d'Alacant. Modalitat: Palma. Palmarés dels clubs:
 
CPV Sella Campió Lliga a Llargues 'Trofeu Diputació d'Alacant' 2014 i 2015. Campió Lliga
 
Palma 'Trofeu Diputació d'Alacant' 2010 i 2012
 
CPV Agost Campió Lliga Palma ' Trofeu Diputació d'Alacant' 2015 i 2016
 
11.00h – 2.00h
Fecstival al Parc Rafalafena a Castelló
 
12.00h
Entrada de Bandes de Música des de les rodalies fins al centre València: Plaça de la Mare de Déu.
 
Castelló: Plaça Major
 
Alacant: Plaça de l'Ajuntament
 
18.00h
Carrera Cossos de seguretat i emergències en el riu Túria de València
 
L'Institut Valencià de Seguretat Pública, per a commemorar el seu 25 aniversari, i la Policia Local de València organitzen el 10K IVASPE amb la coordinació de Mychip. El recorregut de la prova és de 10.000 metres amb eixida i arribada en les pistes d'atletisme situades en el llit del Túria.
 
18.00h 
Concert de Dani Miquel a la Plaça de la Mare de Déu de València
 
18.00h – 19.00h
Interpretació del Cant a la Senyera a càrrec de la Coral Polifónica Valentina al Saló de Cristall de l'Ajuntament de València.

19.00h
ostra de Balls, Música i Cançons Valencianes, seguida d'una dansà popular amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana a la Plaça de l'Ajuntament de València.

19.00h 
Correfocs a València
 
Torres de Quart, Carrer Cavallers i Plaça de la Reina
 
19.00h
Lectura de Tirant lo Blanch al Palau de la Generalitat
 
Associació Cultural Falla Na Jordana. El M. H. President de la Generalitat Valenciana tancará l'acte.
 
19.00h 
Concert '9 al 9' en la Marina Real Juan Carlos I
Senior, Mai Mai, Gener, Toni Hostal i Plan B.
 
19.30h
Concert de l'Orquestra de València i la Banda Municipal de València al Palau de la Música
 
20.00h 21.00h 22.00h 23.00h
Projecció audiovisual sobre la façana de la Torre Vella del Palau de la Generalitat.
 
00.00h
Castell de focs artificials
 
València: Llit del riu Túria
 
Castelló: Pau Gumbau
 
Alacant: Zona Volvo del Port
 

Diumenge 9  d'octubre:
 
Espais culturals de del País Valencià oberts (visita guiada + actuació): EACC, Teatre Principal de Castelló, Teatre Principal de València, Teatre Arniches d'Alacant, Auditori de Peníscola, Teatre Rialto de València, Teatre Romà de Sagunt, Auditori de Castelló i Castell de Xàtiva.
 
10.00h
Acte institucional al Palau de la Generalitat
 
11.00h
Desfilada de les tres cultures a Castelló: Associació Aljama: plaça Clavé, c. Enmig, c. Colón, Plaça de l'Herba; Moros d'Alqueria: c. Asensi, Plaça de la Pau, c. Major, c. Arcipreste Balaguer; i Germandat dels Cavallers de la Conquesta: Avinguda.Rei En Jaume, . Lluis Zorrilla, Porta del Sol, c. Vera, Plaça Sta. Clara i Carreró del Mercat.

11.30h
Concert Banda Municipal de Castelló amb les tres cultures a Castelló: Associació Aljama, acompanyats per el grup de dolçaina i tabal Xarop; Moros d'Alqueria, acompanyats per la Colla de Dolçainers i Tabaleters; i Germandat dels Cavallers de la Conquesta.

11.30h
Recepció de la coporació, autoritats i invitats a l'Ajuntament de València.

11.30h
Cercavila de cultura popular a la Plaça de l'Ajuntament d'Alacant.
 
Tradicional cercavila de cultura popular amb la participació dels grups de cultura popular de la ciutat: Nanos i Gegants, la Dansà d'Alacant i la Muixeranga d'Alacant. L'acte acabarà amb una gran festa a la Conxa de l'Esplanada.
 
11.45h
Lectura del decret d'Alcaldia i entrega de la Senyera a l'Arxiu Municipal de València
 
12.00h
Processó cívica i ofrena floral a Jaume I en València
 
12.00h
Concert '9 al 9' en la Marina Real Juan Carlos I: Atupa, Vadebó, Med Roots i Sai Sai.
 
13.00h
Nomenament Valencià de l'any Fundació Huguet al Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló
 
17.00h
Entrada de Moros i Cristians a la ciutat de València.
 
Itinerari: Glorieta, Carrer de la Pau, Carrer de Sant Viçent, Plaça de l'Ajuntament i carrer Marqués de Sotelo.
 
17.00h a 20.00h
Jornada de portes obertes en el Palau de la Generalitat.
 
El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tot el que vulga puga visitar el Pati Gòtic, Escrivania, Sala Daurada i Retret Daurat, Sala Vella, Sala de Reis, Sala Nova o de Corts.

19.00h
Concert de Raimon al Teatre Principal de Castelló.

La Veu
next