Diari La Veu del País Valencià
El Dia del Cant Valencià d’Estil creix amb el suport de la GVA
RedactaVeu / València i Castelló de la Plana

El Dia del Cant Valencià d’Estil, que habitualment es celebrava al cap i casal, enguany també s’estén a Castelló de la Plana, i per primera vegada després de 18 anys, la Generalitat Valenciana, a través de la Subdirecció de Música de l’Institut Valencià de Cultura, dóna suport a aquests esdeveniments tradicionals valencians. El dissabte 1 d’octubre, serà la ciutat castellonera l’amfitriona, per passar-li el relleu al dia següent a València.

Una selecció de les millors figures oferiran al públic de les dues ciutats diverses mostres de ‘Cant d’Estil’ i ‘Albaes de l’Horta’, actuacions de carrer, raó per la qual les places dels centres històrics d’ambdós municipis resulten idonis per a la música tradicional valenciana.

Imatge: GVA.

El recorregut pel centre de Castelló s’iniciarà el dissabte 1 a les 17.30 hores a la plaça de la Pau, per a continuar el seu itinerari per la plaça de Santa Clara, la plaça de la Pescateria, la plaça de l’Herba (davant de la Casa Abadia) i el carrer de l’Arxiprest Balaguer (lateral de Santa Maria), per a finalitzar, cap a les 19.30 hores, en l’escenari instal·lat a la plaça de Cardona i Vives, amb la interpretació de la ‘fandangà’ pel Grup Ramell.

En el cas del cap i casal l’itinerari, el diumenge 2 d’octubre, s’iniciarà en la plaça de Sant Lluís Bertran (l’Almodí) per a continuar per la plaça de Manises, la plaça de Cisneros, la plaça dels Furs i la plaça del Carme, per a arribar cap a les 19.30 hores al claustre gòtic del centre del Carme en l’escenari del qual finalitzaran les actuacions.

En ambdós ciutats els actes acabaran en espais tancats per a gaudir d’aquesta manifestació musical d’una manera més relaxada.

Huit cantaores i cantaors, dos versaors, sis músics i una colla de tabal i dolçaina seran els encarregats de posar els pèls de punta dels assistents amb el cant d’estil i les albaes de l’Horta.

Entre les cantaores i cantaors es troben noms consagrats junt a joves intèrprets de la música tradicional valenciana, en l’edició d’enguany es podrà escoltar Teresa Segarra, Maria Amparo Hurtado, Isabel García ‘Isabel de Quart’, Tatiana Prades, Josep Martí, Jacint Hernández, José Fernández ‘José de Castellar’ i Christian Penalba de ‘l’Alcúdia’ i els versadors Francesc Nicasio ‘Paco de Faura’ i Vicent Ribelles ‘Vicent de Rosa’.

Els acompanyaran els músics de vent de Bétera, trompeta, clarinet i trombó, els músics de corda de Godella, guitarró i guitarres i les dolçaines i els tabals de l’Associació de Música Tradicional Xarançaina de Castelló.

Especialistes en el cant d’estil

Aquesta música no la interpreta la gent del poble, com és habitual en la majoria dels gèneres tradicionals, sinó determinats especialistes, músics, versadors i, sobretot, cantants (cantaors i cantaores), que posseeixen qualitats vocals extraordinàries quant a potència, extensió, capacitat d’improvisació i una certa idoneïtat difícilment definible que s’anomena ‘estil’.

Comparteix

Icona de pantalla completa