Diari La Veu del País Valencià
Gracia Querejeta: ‘Es titlla Willy Toledo pel que pensa tot i que és bon actor però mira Barberá…’
Leo Part / Cullera

“Per què no s’abaixa l’IVA en el cinema? Em pregunte per què? Estem –el món cultural i cinematogràfic– vivint una situació trista. El pobre Willy Toledo està titllat i això em sembla lamentable. Perquè una cosa són les creences políques de cadascú i altra ben distinta la seua vàlua professional. Perquè, mira la Rita Barberá…!”

Amb aquestos termes es va expressar la directora Gracia Querejeta en l’acte de presentació del llibre En estado de Gracia. El cine luminoso de Gracia Querejeta, de Pau Gómez, sobre la seua obra filmogràfica, que es va celebrar ahir, amb la presència de l’actor Tito Valverde (‘El Comisario’) en l’Espai Social La Fonda, de Cullera.

El president de l’Associació K-lidoscopi, Julio Martí, va ser l’encarregat de presentar l’acte davant de poc menys de mig centenar d’assistents que van omplir el recinte recentment habilitat per l’Ajuntament de Cullera. Martí va qualificar de “meravella” la nova publicació, que és fruit d’una promesa feta per l’entitat l’any passat durant la seua participació en el festival de curts, que aquest diumenge 2 d’octubre celebrarà la gala de lliurament de premis.

El coordinador del Festival amb Querejeta i Valverde al fons. Foto: La Veu.

Tito Valverde: ‘Gracia és un 10’

L’actor Tito Valverde, preguntat per com descriuria la directora Gracia Querejeta, la va definir com “la persona, la directora, que més estimen els actors” malgrat que, segons va apuntar, “la relació d’un actor amb un director és la d’un cap i el subordinat”. I quina és la raó? Doncs, “és que si durant el rodatge ella veu alguna cosa amb la qual no està d’acord, talla, i va a tu per a xiuxiuejar-te a la oïda, sempre carinyosament, per a dir-te com ho vol. Ella mai posa l’actor o actriu en evidència, al contrari d’altres directors que quan veuen alguna cosa que has interpretat amb la qual no estan d’acord es posen a cridar”, va explicar Tito Valverde, qui va sentenciar amb la frase: “Gracia –Querejeta– és un 10”.

Per la seua banda, Querejeta es va excusar per no haver pogut tindre temps encara per a poder llegir el llibre, si bé va reconéixer que “és molt emocionant que escriguen un llibre sobre la teua obra”. “Quan tinga ocasió, el llegiré amb molta il·lusió”, va anunciar la realitzadora.

Interrogada per si els “curts” i els “llargs” pertanyen a un mateix univers, Querejeta va respondre afirmativament però amb matisos; en especial, amb moltes diferències en el sentit econòmic, ja que va apuntar que “cap televisió produeix curtmetratges, que normalment són més barats i, en aquest sentit, són més lliures, ja que els llargs estan molt sotmesos al que les televisions vullguen comprar”.

Diumenge, gala de clausura i llurament de premis

El Festival K-lidoscopi de curtmetratges clourà aquest diumenge, dia 2 d’octubre, la present edició, amb la cerimònia de lliurament de premis a la millor obra experimental, documental, animació i argumental, a més del Premi La Veu del País Valencià al millor curtmetratge en llengua pròpia, que serà lliurat pel director d’aquest digital.

La gala de cloenda del Festival tindrà lloc a les 20 hores a l’Auditori del Mercat –amb entrades a 5€– i projectarà els curmetratges guanyadors. Finalment, hi haurà l’actuació musical de Pepa Blasco.

Comparteix

Icona de pantalla completa