Diari La Veu del País Valencià
‘Sputnik’, gran triomfador del V Festival K-lidoscopi de curts de Cullera
Leo Part / Cullera.

El curt de segell valencià Sputnik, del castellonenc Vicent Bonet, es va erigir, diumenge, com a gran triomfador de la cinquena edició del Festival K-lidoscopi de Cullera en aconseguir no sols el premi a la millor obra argumental (dotat amb 1.000 euros), sinó també els de millor direcció, guió (V. Bonet i Fiana Marín) i fotografia (Guillem Oliver).

Fotograma del curtmetratge ‘Sputnik’.

Aquest curtmetratge de ciència-ficció de 23 minuts de duració narra la història d’un cosmonauta rus que es converteix en el primer ésser humà en eixir a l’espai. Durant el seu viatge, experimenta una fallada tècnica que li impedirà tornar amb vida al seu planeta, però, finalment, mentre orbita en la seua càpsula al voltant de la Terra a l’espera del seu tràgic final, una trobada fortuïta li canviarà el destí…

Els altres tres màxims guardons lliurats al llarg de la gala de cloenda, celebrada el passat diumenge a l’Auditori del Mercat de Cullera amb la presència de les principals autoritats locals –però no amb la de les institucions autonòmiques− i del món audiovisual valencià i d’altres comunitats, van recaure en Alike (de Manuel Martínez Lara), en la categoria d’animació; The perfect Protein (de la catalana Caterina Barjau), com a millor documental, i en Huellas de ausencia en l’apartat d’experimental.

Cartell del curt d’animació ‘Alike’.
Som Pastor, premi La Veu Enric Valor al millor curt en llengua pròpia

La història de tot un triomfador contemporani, Miquel, un xiquet d’11 anys que viu als afores de Santa Eugènia, a l’illa de Mallorca −“en la ciutat, ni boig”, diu− va aconseguir el premi al millor curt en català, que va ser lliurat pel director de la Veu, Javier Argente. Som pastor reflecteix la història d’un heroi local i senzill, d’un xiquet que pensa com un home savi i experimentat que s’alça cada matí i, abans d’anar al col·legi, s’encarrega dels seus animals.

Miquel, protagonista de ‘Sóm Pastor’.

Miquel estima i respecta els seus animals, als quals els dóna de menjar i també mort per a alimentar a la seua família, “perquè li importa el que menja i com ha arribat a la seua taula”. Aquest xiquet pastor ha creat l’Associació de Xiquets Pagesos “per a sembrar la terra i per a passar l’estona, perquè per a açò som xiquets”. I això és el que fa: gaudir conscientment de la seua infància sabent que és un pas necessari per a arribar a ser un adult compromès íntegre i coherent.

Javier Argente va ser l’encarregat, juntament amb l’autor d’aquestes línies i després de dedicar unes paraules a la situació precària que travessa l’audiovisual valencià i a la necessitat d’un major suport per part de les institucions, d’oferir als organitzadors el retrat sobre alumini −a l’oli i fregat− d’Enric Valor, obra d’Anna Moner i Sebastià Carratalà que forma part de la col·lecció “Els cossos agredits” i que està valorada en prop de 300€.

>

En aquest sentit, cal destacar l’èxit i la gran qualitat aconseguida enguany pels organitzadors del certamen −l’associació cultural K-lidoscopi− amb un pressupost de poc més de 7.000 euros, amb el qual han hagut de fer autèntiques filigranes per tal d’aconseguir dur a Cullera destacades figures del món del sèptim art com ara el realitzador Daniel Calparsoro (premi d’Honor 2016 i encarregat de dur a terme un taller d’interpretació, que sufraga Aisge), la directora Gracia Querejeta i destacats actors com Tito Valverde o Patricia Vico, entre molts d’altres.

Dels 7.000 euros amb què compta K-lidoscopi de pressupost, 1.500 els aporta Cultura; Turisme, 2.500; SAV, 1.500, i Atrau, 300. A banda d’això, els únics ingressos “extra” que perceben són els que obtenen de la taquilla. Amb aquest reduït –i ridícul per a la qualitat aconseguida− pressupost, K-lidoscopi, una assocació sense ànim de lucre, ha de sufragar la cartelleria i les despeses de convidats -a excepció de l’estada de Calparsoro, a carrec de l’hotel- i de transport, que ascendeixen a més de 2.000 euros.

Malgrat això, enguany, el K-lidoscopi ha aconseguit que es presentaren més de 400 obres, de les quals 61 han passat el filtre per competir en la secció oficial. A això cal sumar-li que s’ha augmentat la dotació econòmica dels premis −ja que, ara, els principals aspiren a guanyar fins a 1.000 euros− i l’any que ve, fins i tot, està previst augmentar aquesta quantia, segons va posar de manifest el president de l’associació organitzadora de la gala de cloenda. A més a més, en la programació d’enguany s’han inclòs conferències i presentacions de llibres, entre altres esdeveniments.

Un moment de la inauguració del Festival. Foto: Juan Ramón Aragó.

Gracia Querejeta: ‘Un curt pressupost molt bé aprofitat’

Així les coses, no són d’estranyar les paraules de la prestigiosa directora Gracia Querejeta al respecte, durant una entrevista concedida a La Veu i que en els pròxims dies eixirà a la llum: “No sé com estiren tant les coses –pels diners−. Per als pocs mitjans que tenen i la –poca− gent que són, aconsegueixen organitzar un festival de qualitat i amb un muntó de curtmetratges i d’activitats entorn del cinema i, a més a més, la veritat, fins on jo sé, aconsegueixen fer entrar a gent molt coneguda. Sense dubtes, els diners que tenen els aprofiten que et mors de bé…”

Per trobar una explicació a aquest autèntic “miracle” i “malabarisme” econòmic posat de manifest per la realitzadora basca i per part dels organitzador del K-lidoscopi, no cal anar-se’n molt lluny: Els seus membres no cobren ni un sol euro i dediquen el seu temps de manera totalment altruista al festival, un aspecte que no hauria de permetre l’Ajuntament de Cullera en la pròxima edició, per la qual cosa es fa necessària una major dotació pressupostària si es pretén que aquest festival continue la seua clara línia ascendent.

Comparteix

Icona de pantalla completa