Diari La Veu del País Valencià
ABC s’editarà en català al País Valencià a canvi de diners públics

Mèdia.cat

Divendres, ABC anunciava de forma discreta una important novetat del seu diari: la publicació en valencià de la seua edició digital per al País Valencià. Una decisió que es farà efectiva per al 9 d’octubre, festa nacional valenciana que commemora l’entrada de Jaume I al cap i casal.

ABC segueix així l’estela de ElDiario.es, Levante, Superdeporte o El Periódico del Mediterráneo, que han passat a fer versions en valencià –totals o parcials− dels seus portals informatius a partir que la Conselleria d’Educació va començar a dedicar partides de diners públics per als mitjans de comunicació que empraren el valencià.

El 22 de setembre va obrir-se el termini per a sol·licitar les ajudes del 2017 per als mitjans de comunicació editats en valencià. Els mitjans que hi opten tenen fins a finals d’any per demostrar que incorporen continguts en aquesta llengua i a partir de gener la Conselleria d’Educació farà públic el llistat amb els beneficiats.

La part noticiable és que ABC sempre ha criticat l’ús de diners públics per fomentar el català. De fet, la setmana passada, Mèdia.cat analitzava els jocs semàntics que utilitzava un article d’aquest diari per tal d’oposar-se durament a les subvencions de foment del català a l’Aragó. Al mateix País Valencià, ABC ha criticat durament les polítiques de “promoció del català”. També han criticat molt durament les subvencions públiques a mitjans, que han titllat sovint de “rec” per al control informatiu.

La capçalera de Vocento ha defensat de forma constant –a vegades més explícitament, a vegades més implícita– el secessionisme lingüístic i també se sumà a la campanya contra l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) quan els grupuscles secessionistes i el PP van tractar de desacreditar-la per no fer seguidisme de les seues tesis.

Ara, en canvi, ABC amaga que la seua edició serà “en català”, ja que es publicarà en el valencià normatiu de l’AVL, com aquest diari l’anomenava quan pretenia demonitzar-lo. També oblida explicar que, a partir d’ara, el seu serà un altre dels mitjans “regats amb diners públics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa