Diari La Veu del País Valencià
La Vall d’Albaida: una comarca experta a omplir-se de titelles
RedactaVeu / Ontinyent

Torna el festival degà de les arts escèniques valencianes. La Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida celebra la seua 32 edició del 10 al 13 de novembre. Fins a 17 propostes de teatre i activitats paral·leles inundaran 19 poblacions de la Mancomunitat de Municipis de la Vall amb la cultura reunint al voltat dels titelles altres disciplines com la dansa, la música en directe, el teatre gestual, el circ o les arts plàstiques.

Quatre noves poblacions se sumen a la MIT en aquesta 32a edició, que reuneix municipis de menys de 100 habitants amb poblacions amb més de 30.000, (podeu consultar els municipis punxant sobre l’enllaç).

Companyies valencianes i estatals

Durant quatre dies, del 10 al 13 de novembre, conviuran als escenaris de 19 municipis noves generacions de titellaires i companyies que integren a les seues obres personatges animats junt a concepcions més clàssiques del treball amb titelles.

Pel que fa a l’escena valenciana, estarà present La Teta Calva amb el seu primer espectacle familiar, L’or de Jeremies, després de la gran acollida de peces com Penev, nominada al Millor Espectacle Revelació als Premis Max 2015.

Una altra jove formació valenciana, La panda de Yolanda, formada per artistes de reconeguda trajectòria a la dansa, la música i la manipulació d’objectes, presenta l’original Üiqü’is, que es podrà veure el 12 de novembre a l’Olleria.

També es podrà veure tota una referència com és Edu Borja amb el seu espectacle Contes, el 10 de novembre, a Salem.

L’espectacle Contes, d’Edu Borja.

Pel que fa a la representació estatal, una de les joies de la MIT és la nova proposa dels andalusos La Maquiné, representants d’una nova generació d’aquesta disciplina que l’any passat van visitar la Mostra amb El bosque de Grimm, Premi Max 2014 al Millor Espectacle Infantil. Ara, presenten La casa flotante el 13 de novembre a Ontinyent. Una altre nom destacat és el de la formació basca Marie de Jongh, que recentment ha tingut un gran èxit al MIM de Sueca. A La Mostra reprenen ¿Por qué lloras, Marie? el 10 de novembre a Benigànim i l’1, a Ontinyent.

La formació madrilenya La Canica proposa una deliciosa versió de Sirenita (10 de novembre a Aielo de Malferit, 11 de novembre a Benigànim i 12 de novembre a Fontanars dels Alforins. I des de Castella i Lleó arriba Teloncillo, tot un referent amb més de 30 anys de trajectòria i Premi Nacional d’Arts Escèniques de la Infantessa i Joventut (2013). La MIT programa també Nidos (10 de novembre a Otos i 11 de novembre a l’Olleria).

De Catalunya participa L’Estaquirot, companyia reputada i històrica al món de les titelles i que presenta En Jan Totlifan (11 de novembre a Benigànim, 12 de novembre a Castelló de Rugat i 13 de novembre a l’Olleria). També catalana és la jove formació JAM Clown & Street Theater, que ha recorregut festivals de multitud de països, com ara Suïssa, Mèxic, Alemanya, Rússia, l’Argentina, França, Corea, Finlàndia, Bèlgica o Itàlia, entre d’altres. L’any passat va visitar la MIT amb la guardonada Mêtre i en aquesta edició presenta dos espectacles. El primer és Golf (12 de novembre a Albaida), mentre que la segona peça programada d’aquesta companyia és El gripau blau (10 de novembre a Montixelvo i 11 de novembre a Atzeneta d’Albaida).

Presència internacional, propostes per a adults i activitats paral·leles

La XXXII edició de la Mostra reforça el seu caràcter internacional. Tres companyies de prestigi s’acostaran a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. De França arriba Pelele amb Pendiente de un hilo, on aquesta companyia de titellaires amb 20 anys de trajectòria es caracteritza per investigar les tècniques clàssiques amb l’objectiu de recuperar-les i adaptar-les a les noves tendències escèniques (11 de novembre a Quatretonda, 12 de novembre a Agullent i 13 de novembre a Bocairent).

Des de l’Argentina participa la companyia de l’actor, director i pedagog teatral Fernán Cardama, codirector del Festival Internacional de Titelles de Brasil i Premi a la Millor Interpretació i Manipulació de la MIT 2002. Enguany torna a la Mostra amb l’espectacle Sopa de estrellas (11 de novembre a Montaverner, 12 de novembre a el Ràfol de Salem i 13 de novembre a la Pobla del Duc).

“Encara que els espectacles programats tenen dobles lectures, de manera que aporten atractius tant per als xiquets com per als pares i familiars que els acompanyen, una de les apostes més fortes de la programació es dirigeix exclusivament als adults”, apunten els organitzadors. En eixe sentit, el MIT ha programat la creació de la companyia búlgara Puppet’s Lab, formada per l’artista plàstica Marieta Golomehova i la dramaturga Vaselka Kuncheva. Juntes han creat I, Sisyphus (12 de novembre a Ontinyent), una guardonada proposta amb una estètica impactant, on un sol actor es desdobla i manipula simultàniament diversos titelles per a reflexionar sobre l’essència de l’esser humà a partir del mite de Sísif.

Jo, Sísif (I, Sisyphus) de la companyia Puppet’s Lab.

La MIT inclou activitats paral·leles com la instal·lació interactiva 90 vueltas alrededor del sol (12 i 13 de novembre a Ontinyent), de la companyia asturiana Lîla. O els tallers de titelles (10 i 11 de novembre a l’Olleria, Teatre Buffo; 11 de novembre a Aielo de Malferit, Edu Borja) perquè els menuts coneguen com crear i animar els seus propis personatges. A més, es manté la vessant formativa en col·laboració amb la Universitat de València. Al Campus d’Ontinyent, la companyia valenciana Teatro Buffo, veterana de l’escena i especialitzada a la formació i difusió dels titelles, impartirà un taller per a estudiants de la Facultat de Magisteri, on treballarà aquesta disciplina com a eina a l’hora d’incentivar l’aprenentatge de la llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa