Via lliure a la crema de la palla de l'arròs, excepcionalment, per raons fitosanitàries

S'hauran de respectar les condicions imposades per a minimitzar el risc d'incendi forestal i les molèsties a la població dels municipis limítrofs
4 octubre 2016 01:00h

Xavier Pérez / València.

El cultiu de l’arròs al País Valencià és un dels motors econòmics fonamentals de l’agricultura, sobretot en la comarca de la Ribera Baixa i els voltants del cap i casal. Tradicionalment, una vegada acabada la collita, els llauradors cremaven la palla de l’arròs per evitar plagues i desfer-se d’aquests sobrants.
 
Però a finals de 2010, la Unió Europea va prohibir la crema de les restes del cereal. Les columnes de fum dels mesos d'octubre delataven l'acció. I aquestes columnes de fum van ser les que van motivar la prohibició per part de la Comissió Europea.

Després de la prohibició, el sistema que s'ha utilitzat ha sigut el del fangueig, que no convenç els agricultors i tampoc els sindicats agraris: AVA i La Unió. No és pràctic i, a més, resulta més costós ja que treballar la rompuda dels aiguamolls ix més car que cremar les despulles en els mateixos camps.

Enguany, de forma excepcional, la Conselleria d'Agricultura, ha autoritzat, amb caràcter extraordinari i únicament per raons fitosanitàries, la crema de la palla de l'arròs en l'entorn del Parc Natural de l'Albufera.

Cal recordar que els llauradors del Parc Natural de l’Albufera reclamaven la crema perquè esdevé la millor manera de combatre eficientment les plagues que afecten i dificulten el creixement del cultiu de l'arròs, a més d'eliminar fongs i malalties com ara el cucat de l'arròs.
 
Entre les males herbes, la que més costa d'eradicar és el tipus denominat ‘Leersia oryzoides’. Aquesta planta, detectada en un principi a Sollana, es va intentar eliminar amb l'ús d'herbicides. Ara com ara, malgrat les mesures aplicades, està ja dispersa per la majoria de termes que conformen el Parc de l'Albufera. 
 
La ‘Leersia oryzoides’ té una propagació ràpida, ja que l'aigua facilita que les llavors arriben a parcel·les veïnes i perquè alguns trossos de planta es queden incrustats a les màquines agrícoles, que si no es netegen suficientment, els transporten d'un camp a un altre, implantant-les.

Després de l’autorització, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha assenyalat que aquesta decisió “s'adopta perquè no tenim encara alternatives viables que permeten la retirada d'eixes restes agrícoles dels cultius de l'arròs, però estem treballant amb tot els actors implicats en aquesta matèria per a trobar eixes alternatives i evitar així que la situació es repetisca l'any que ve".

Fonts de la Conselleria expliquen que s’hauran de respectar determinades condicions. A fi d'evitar la producció d'aigües anòxiques, la crema del rostoll o palla d'arròs haurà de realitzar-se de manera que garantisca la seua completa mineralització, per la qual cosa aquesta s'efectuarà durant el període necessari per a això. En aquelles parcel·les contigües o amb una proximitat menor de 500 metres de terreny forestal, aquesta autorització serà vàlida si, prèviament a la crema, s'ha netejat d'herbes i matolls una faixa d'amplària suficient, i no inferior en cap cas als dos metres al voltant d'on es vol realitzar la crema.

El foc haurà de quedar completament extingit abans de les 18.00 hores. No s'abandonarà la vigilància de la zona de crema fins que el foc estiga totalment apagat. La persona autoritzada prendrà totes les mesures complementàries que considere oportunes, i en tot moment serà el responsable dels danys que puga causar.

Prevenció d'incendis

D’acord a l'article 156 del Decret 98/1995, en aquelles parcel·les contigües o amb una proximitat menor de 500 metres de terreny forestal en els dies i zones en què l'índex de perill d'incendis siga extrem (nivell de preemergència 3 per risc d'incendis forestals) aquesta autorització quedarà en suspens.

Igualment, i atenent a les possibles molèsties als residents en les poblacions veïnes a les zones arrosseres de l'Albufera i a la seguretat del trànsit aeri, aquesta autorització quedarà en suspens els dies en què les condicions meteorològiques així ho aconsellen. Per a això, diàriament s'avaluaran les condicions atmosfèriques i meteorològiques en l'entorn del llac de l'Albufera, comunicant les condicions previstes als ajuntaments i consells agraris dels termes municipals afectats, per al seu trasllat als interessats.

Localització i condicions

Es podrà procedir així amb la palla de l'arròs dels cultius ubicats en els termes municipals de la Ribera, Albal, Alfafar, Algemesí, Catarroja, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Massanassa, Polinyà del Xúquer, Riola, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca i València, fins al 29 d'octubre, des de les 13.00 hores fins a les 18.00 hores. Els dies amb inversió tèrmica només es podrà cremar en la zona Sud del llac de l'Albufera.
 
 
La Veu
 
next