Diari La Veu del País Valencià
Cullera experimenta un nou sistema per a eliminar la junça
MAP / Cullera

La idea naix a partir de l’optimització de recursos propis del mateix ajuntament, és a dir, amb el sistema mecànic de neteja de la sorra de les platges (una màquina que, bàsicament el que fa és separar de la sorra de la platja les puntes de cigarret i altres deixalles), el que es pretén és aplicar aquesta tècnica en la terra de conreu per eliminar definitivament, la llavor (xufa) que produeix la junça.

Aquest matí, juntament amb tècnics de l’IVIA i de la Diputació de València, el personal adscrit a les regidories d’agricultura i platges de l’ajuntament de Cullera, han fet una demostració ‘in situ’ per a fer paleses les possibilitats efectives de control i eliminació d’aquesta mala herba.

Segons Marc Arinyo, “l’experiment està en una fase prou avançada i les proves realitzades fins ara han estat satisfactòries”.

En eixa mateixa línia, el regidor d’Agricultura de l’ajuntament de Cullera, en declaracions a La Veu, ha manifestat: “Des de Compromís, tenim clar que cal fer tot el possible per treballar estratègies per evitar que els nostres llauradors utilitzen el glifosat, i això vol dir que proposarem als nostres companys de l’equip de govern que cal deixar d’utilitzar aquest potent herbicida en els parcs i jardins i altres instal·lacions municipals”.

Pe que fa a l’acció concreta de l’eliminació de la junça, Arinyo explica que aquest experiment “forma part també d’un treball a mitjà i llarg termini de posar en valor l’agricultura tradicional i ajudar a la recuperació d’una part de l’economia del nostre poble, la qual no fa massa temps, va estar referent i puntal de creixement i desenvolupament social i econòmic del nostre país”.

Cal remarcar que la utilització del glifosat, l’herbicida més usat arreu del món, porta de cap a moltes administracions i llauradors conscienciats per l’eliminació definitiva d’un producte tan perjudicial per a la salut i el medi, i tan beneficiós per a l’agroindústria i les multinacionals de la industria química i de fertilitzants.

Comparteix

Icona de pantalla completa