Diari La Veu del País Valencià
Compromís investiga la desaparició de les inversions en el node valencià del Corredor
RedactaVeu / València

“Una ciutat com València generarà problemes en el futur Corredor Mediterrani si el Govern espanyol s’obstina a seguir marginant encara més aquest node urbà i l’autonomia”, segons ha denunciat, aquest dimecres, Compromís en un comunicat de premsa.

El senador territorial, Carles Mulet, ha anunciat que, mitjançant una trentena de preguntes, demanarà “els motius de la desaparició de València de l’apartat de nodes urbans i la previsió d’inversions en els pròxims anys”. Per al representant valencià, el Ministeri de Foment “oblida de forma maliciosa, reiterativa i maltractadora obres pendents com el túnel de Serreria i el Pla de reordenació de la xarxa ferroviària de València, signada entre Govern i Ajuntament en 2003”, la qual cosa deixarà la ciutat en un “clar desavantatge”.

Compromís recorda que, recentment, els empresaris i representants polítics del territori i del Govern valencià s’han posat en alerta davant la falta d’inversions en aquesta autonomia, “com ha quedat constatat en el document Study on Mediterranean TINGUES-T Core Network Corridor enviat a la UE, que condemnaria València a convertir-se en el futur semàfor ferroviari d’Europa en no preveure’s les inversions necessàries”.

Per aquesta raó, Compromís anuncia que tractarà d’indagar els motius d’aquests “oblits” i de la “marginació” en les inversions per a la reordenació del capital acordades en 2003. De fet, subratlla que ahir es va produir, a Brussel·les, un nou silenci de Foment a les reiterades peticions del representant valencià de la Conselleria, Josep Vicent Boira, d’incloure el túnel passant i reordenar la xarxa en el 8th Meeting of the Mediterranean Core Network Corridor Forum.

L’actitud de Foment, “impresentable” amb els valencians

“L’actitud de Foment i del Govern és cada vegada més impresentable amb els valencians pel fet de no enviar representants a les reunions de coordinació que els requereixen les autonomies, mantenir saturada la ciutat de València i carregar-nos actuacions en trams de Calafat-Vandellós (Tarragona) o Castellbisbal-Tarragona que res tenen a veure amb el concepte de node urbà”, ha agregat el senador,

Mulet ha remarcat que “no es tracta de victimisme, sinó de mala fe o d’altres foscos interessos”, ja que resulta “inconcebible” que arriben a menysprear acords com el rubricat el 26 de febrer del 2003 per a la reordenació ferroviària de la capital valenciana entre el llavors responsable del Ministeri de Foment, Francisco Álvarez Cascos; l’alcaldessa Rita Barberá, i el president de la Generalitat, José Luis Olivas”. Aquestes actuacions suposaven una inversió de prop de 800 M€ per a la reordenació ferroviària de la capital valenciana.

Unes inversions vitals i de futur

Segons Compromís, a dia de hui, les necessitats inversores s’aproximarien als 1.500 o 2.000 milions d’euros. “Mentre que el Ministeri col·labora en la reordenació ferroviària d’altres ciutats espanyoles, s’ignora València malgrat el seu protagonisme dins del territori pel que fa a les indústries fabricadores de vehicles, a l’activitat del port i a les seues connexions amb Aragó i Europa i açò, es mire per on es mire, no té cap classe de justificació”, lamenta Mulet.

Foto: ACN.

Els senadors de Compromís reclamen conèixer les previsions de cara a reordenar les necessitats futures de les mercaderies després del previst tancament de l’estació de Silla −per qüestions mediambientals−. A més a més, també volen informació sobre la futura estació intermodal de mercaderies de Font de Sant Lluís; sobre quan es desenvoluparà el tram Castelló-Tarragona; les previsions per a millorar la capacitat de la via davant la futura engegada “del pseudoAVE Madrid-Castelló” per l’únic tercer carril construït “i que afectarà en gran manera el tràfic existent de rodalies, mercaderies i mitja distància”, així com la necessitat de transferir rodalies “perquè la Generalitat preste un servei digne en el nord de l’autonomia”, i peticions de documentació, com l’estat d’execució per trams del Corredor Mediterrani, estat dels projectes i partides econòmiques de cadascun.

Comparteix

Icona de pantalla completa