‘Debats’ internacionals des de València

La Institució  Alfons el Magnànim presenta la nova època de la revista ‘Debats’, un clàssic de la cultura i el pensament valencià
6 octubre 2016 01:00h
Joaquim Rius, Maria Josep Amigó, Xavier Rius i Vicent Flor.

F. Javier Argente / València.

Debats’ la revista de cultura, poder i societat - com resa el seu subtítol - torna a ser present a l’àmbit intel·lectual valencià. Aquesta històrica publicació que va nàixer a la dècada dels 80, renaix al segle XXI com a producte cultural però també com a producte artístic.

La nova època i el nou aspecte de la revista ha estat presentat al Museu Valencià de la Il·lustració  i la modernitat (MuVim) per Vicent Flor, director gerent de la Institució Alfons el Magnànim i per Joaquim Rius, director de la publicació que han estat acompanyats en l’acte per la vicepresidenta de la Diputació de València Maria Josep Amigó i pel diputat de Cultura de la mateixa institució Xavier Rius.

La vicepresidenta de la Diputació ha mostrat la seua satisfacció pel renaixement de la revista ‘Debats’, de tanta tradició intel·lectual i tants anys oblidada i que ara presenta una nova cara de qualitat. 

El diputat de Cultura, Xavier Rius, destacava com “la Institució Alfons el Magnànim fa una gran tasca de recuperació de debat cultural tan important en la nostra societat, i la revista ‘Debats’ vol convertir-se en la revista de reflexió valenciana sobre temes de gran actualitat, anàlisi profunda i amb gran riquesa de contingut”.

Xavier Rius incidia en el fet que “aquesta revista està a mig camí del que seria una revista universitària de recerca i un diari o setmanari amb reportatges o articles d’opinió que reflexione sobre determinats aspectes de la societat. ‘Debats’ cobreix eixe espai entre la  investigació universitària i la reflexió ciutadana”.

El director gerent del IAM, Vicent Flor destacava la seua satisfacció per presentar  “un acurat producte cultural i també artístic. ‘Debats’ naix allà pel 1982 i després de la seua desaparició requeria una profunda renovació. Per això s’ha volgut fer una revista del segle XXI amb maqueta renovada, amb una imatge neta, clara, maquetada pel dissenyador Juan Nava.”  Vicent Flor destacava també que tots els números de la revista contindran el treball d’un il·lustrador valencià,  en aquest primer número ha estat l’alacantí Luis Demano l’autor de les imatges que il·luminen la revista.

La revista tindrà edició original en valencià, perquè com ha destacat Flor, “el valencià és una llengua de debat i de cultura”. En busca de la internacionalització estarà en castellà i tindrà un anuari en anglés per intentar que els debats que es facen ací, tinguen repercussió internacional,  fer arribar a tot el món aquests debats que es proposen des de València.

Disponible on line gratuït

És una revista nascuda al segle XXI, i com a tal estarà disponible on line gratuït per a internautes i estan treballant en una app per a facilitar al més possible l’accés als continguts

I avançava Flor com estan escanejat-se els exemplar de les anteriors èpoques de la revista de tal manera que en breu podran estar accessibles a la nova web que el IAM – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació - està enllestint.

Per la seua part,  el director de ‘Debats’, Joaquim Rius, expressava la seua voluntat de recuperar i portar els debats europeus al País Valencià. Expressava la seua voluntat de convertir la revista en una finestra de debats internacionals sobre cultura i societat, al mateix temps que ser un altaveu per a la recerca valenciana mes enllà de les seus fronteres, tractant de contribuir a la transformació i el progrés i a la modernització de la societat valenciana.

Aquest volum de ‘Debats’ que es presentava està dedicat a homenatjar Benedict Anderson, politòleg, estudiós del nacionalisme i les relacions internacionals. És conegut per ser el pare intel·lectual del concepte de ‘comunitats imaginades’ que desenvolupa Anderson per analitzar, al llarg de la seua obra, el sorgiment dels nacionalismes. El primer número de ‘Debats’ del 2016 recull dos articles del mateix Anderson, una entrevista amb l’estudiós i diversos articles sobre la seua obra escrits per prestigiosos investigadors tant valencians com forans.

El responsable de la publicació, Joaquim Rius, apuntava també les línies de treball per als pròxims exemplars de la revista on es tractaran temes com els estats plurinacionals i el federalisme, una relectura de la transició valenciana o la presència de la ciutat en la literatura. Treballs que volen consolidar aquesta publicació de la IAM com una revista amb “excel·lència  acadèmica, projecció internacional i rellevancia a nivell de país” tal com expressava el seu director.

Finalment, Joaquim Rius aportava que la secció d’articles està oberta a la col·laboració d’investigadors que vulguen aportar materials per al debat. La revista té un consell editorial i científic format per especialistes en diversos camps del coneixement que valoraran la viabilitat de la publicació d’aquestes aportacions.

La Veu
next