Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol desafia la decisió GVA de no donar permís per al Port Mediterrani
RedactaVeu / EP / València

El projecte Port Mediterrani projectat al terme municipal de Paterna enfrenta el Govern del País Valencià i l’espanyol. Mentre que el Consell presidit per Ximo Puig es mostra partidari, abans de res, que el projecte complisca “tots els requisits tècnics i legals”, el delegat de l’Executiu espanyol al PV ha anunciat que donarà “tot tipus de facilitats” per tal que es duga a terme.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat aquest divendres que la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, “no pot fer una altra cosa” respecte al projecte Port Mediterrani perquè “no és qüestió d’opinió sinó de legalitat”. En l’altre extrem, el delegat del Govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, ha dit, aquest divendres, a l’inversor del projecte Salvador Arenere, que l’executiu estatal “donarà totes les facilitats” perquè aquest “tire endavant”.

Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha recalcat, sobre aquest tema, que les decisions sobre la viabilitat del projecte es prenen exclusivament per informes tècnics que són “vinculants” i no per opinions polítiques, perquè això seria “prevaricar”. Oltra ha apuntat que el projecte de Port Mediterrani ha demostrat que la figura dels ATEs (Actuació Territorial Estratègica), que “es va inventar” el PP perquè “les coses funcionaren en sis mesos, ha sigut un fracàs estrepitós” ja que “porten quatre anys i, en processos, potser fins a sis”.

En l’extrem oposat, el delegat del Govern al PV, en una trobada mantinguda amb Arenere, ha assegurat que el Govern estatal donarà “tot tipus de facilitats al projecte”, que preveu “una inversió de 860 milions d’euros i generar 5.000 llocs de treball de forma directa” i ha subratllat que l’Executiu espanyol sempre estarà “al costat d’aquestes inversions internacionals i que donarà tot tipus de facilitats perquè tire endavant” sense posar “cap tipus d’impediment, ni trava, ni obstacle al fet que siga efectiva i real l’execució”.

“Les inversions són benvingudes, però han de complir els requisits legals”

Per la seua banda, Mónica Oltra ha incidit que és “un procés merament tècnic que s’ha de quedar en l’àmbit del tècnic i no cal opinar, sinó que els tècnics han de fer els seus informes i en funció d’açò prendre una decisió”.

En aqueix sentit, ha mostrat la seua coincidència amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en el fet que “les inversions són benvingudes però que s’ha de complir amb els requisits tècnics i legals”.

Aquesta exigència de legalitat contrasta, ha comparat, amb les èpoques anteriors en les quals “estàvem acostumats al fet que els informes eren de goma” i a qualsevol que es presentava amb “una idea sense sentit se li donava un informe a favor contravenint la legalitat” i després el TSJ (Tribunal Superior de Justícia) “va tombar aqueixes ocurrències deixant esteles de ruïna i elefants blancs d’obres sense acabar per ací”.

Per contra, ha recalcat que aquest Consell és “seriós” i funciona “sobre informes tècnics i els informes són vinculants perquè si no estaríem prevaricant”. “Ho diu la llei, la consellera no pot fer una altra cosa perquè no és una qüestió d’opinió sinó de legalitat i la figura de l’ATE té uns condicionants que s’han de complir”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa