Diari La Veu del País Valencià
Quaranta anys del Tractat d’Almisrà: Alcoi acull la primera mostra de cartells del Tractat

Vicent Luna i Sirera / Alcoi.

Des del dimarts 4 d’octubre, i fins al 26 de novembre, al CCOM podeu veure l’exposició col·lectiva Cartells del Tractat d’Almisrà. És la primera mostra d’aquest nou cicle d’exposicions que organitza l’Ajuntament d’Alcoi, sota la direcció del pintor alcoià Antoni Miró, i amb la col·laboració del mateix CCOM, la Universitat d’Alacant, Acció Cultural del País Valencià, la Càtedra Antoni Miró i Sabadell Fundació.

L’Associació del Tractat d’Almisrà ha volgut inaugurar a la nostra ciutat aquesta mostra de cartells, que pretén ser itinerant arreu de les comarques. I portar a Alcoi aquesta exposició no ha estat cap casualitat, més aïnes té tota una intencionalitat: donar a conèixer a la societat alcoiana, i a la de la resta de la comarca que vinga a veure-la, que el Camp de Mirra, un poble menut de l’extrem oest de la comarca de l’Alcoià (val a dir que pràcticament ignorat per la seua capital), des de fa quaranta anys que amb pocs recursos, però amb una gran dignitat, teatralitza als peus de la seua església i cada mes d’agost un fet històric que marcà el futur dels pobles de la comarca i de tot el país. Per això ve ací a Alcoi, com ens recordà el president de l’esmentada associació Romà Francés, ànima i impulsor de tot plegat, a posar en valor aquesta representació, exposant els cartells que al llarg d’aquestes quatre dècades han anunciat l’esdeveniment històric, i també a vindicar la comarca, ja que si us fixeu en els cartells constatareu l’inequívoc convenciment de pertànyer a un territori. I és que, tot i que a alguns no els agrada reconèixer-ho, és una realitat, com recordà Vicent Luna en representació de la Comissió Consultiva Cultural de l’esmentat Tractat, que la comarca és molt més que Alcoi i rodalies. I que, sense aquest poble i d’altres veïns de les Valls de Mariola que també estan ignorats, la comarca està incompleta.

Així doncs, no deixeu de vindre a veure aquesta exposició on trobareu cartells de pintors reconeguts com Manuel Boix, Antoni Miró, Josep Navarro Ferrero, Antogonza, Vicent Ferrero Molina, Josep Miquel Martínez, Vicent Ramón Pasqual, Sergi Gómez, Juanjo Alcaide, Francesc Gascón….

Felicitem l’Associació del Tractat d’Almisrà per haver vingut a Alcoi a inaugurar aquesta exposició, per la seua constant i inequívoca fermesa en defensa la comarca, i per haver estat quaranta anys refrescar-nos la memòria: ”Quaranta anys enlairant la senyera/des del merlet, guaitant la frontera./Quaranta anys defensant el castell/amb fermesa i passant el pastell. /Quaranta anys oint els trobadors/Mendo i Bartomeu, els narradors. /Quaranta anys d’orgullosos infants/atiant relacions tibants. /Quaranta anys de fermesa d’un rei/que acostumava a complir la llei. /Quaranta anys demanant nostra Xàtiva, /joia del regne, la més altiva. /Quaranta anys d’anades i vingudes/insistint en les ordres rebudes. /Quaranta anys del Senyor de Viscaya/i el d’Uclés, tots dos homes de palla. /Quaranta anys d’infantes Violants/plorant, plorant, plorant i apel·lant. /Quaranta anys de molta paciència/d’un pacte que esmolà diferència. /Quaranta anys de reines i rics homes,/alcaids, bisbes, escrivans, dames. /Quaranta anys de jaumina prudència. /Quaranta anys d’alfonsina arrogància. /Ai, quaranta anys demanat almoina, /quefer que al Patronat amoïna. /Quaranta anys de polítics mesells, /que la història els remou els budells. /Quaranta anys, la dignitat d’un poble: /gent d’Almisrà, indòmita i molt noble!”

Mostra al Centre Ovidi Montllor d’Alcoi (l’Alcoià) sobre els cartells del Tractat d’Almisrà.

Mostra de Cartells del Tractat d’Almisrà.

Presentació de la mostra de cartellsdel Tractat d’Almisrà.

Comparteix

Icona de pantalla completa