Diari La Veu del País Valencià
Espanya continua ‘maltractant’ els valencians amb un finançament ‘insuficient’ per a 2017
RedactaVeu / EP / València

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va advertir ahir que les xifres que comunicà el ministeri dels lliuraments a compte en 2017 i de la liquidació de 2015 que es cobrarà el pròxim any, “resulten clarament insuficients per a atendre en condicions d’igualtat amb la resta de comunitats autònomes els serveis públics fonamentals dels valencians”.

A través d’un comunicat apuntà que, segons revelen els informes de la Comissió d’Experts pactats per les Corts, el País Valencià necessitaria enguany 2.464 milions per a aconseguir la despesa mitjana per habitant del conjunt dels territoris i complir amb el dèficit. No obstant açò, els recursos del sistema per a 2017 solament creixen 470 milions.

El ministeri, “amb més de dos mesos de retard”, ha remès finalment unes xifres en les quals, segons la missiva enviada, s’ha limitat a “prendre com a referència la xifra equivalent dels ingressos dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2016, ajustada als índexs i variables de la llei 22/2009, de 18 de desembre”, de finançament de les comunitats autònomes. I ho justifica al·legant “l’escenari de possible pròrroga del pressupost”.

La Generalitat rebrà en 2017 un total de 9.568,73 milions d’euros (9.659,96 milions, menys el reintegrament de 91,24 milions per l’ajornament de les liquidacions negatives de 2008 i 2009), la qual cosa suposa un 5,16% més que aquest exercici. Però, aquesta quantitat es desglossa entre uns lliuraments a compte de 8.029,79 milions (8.121,02, menys els citats 91,24 milions), un 3,16% més que enguany, i una estimació de liquidació de l’exercici de 2015 per import de 1.538,94 milions, amb un augment del 17,03%.

El 16% del finançament “retingut any i mig”

Soler indicà que, el gruix de l’increment en termes relatius és conseqüència directa de la liquidació de 2015. “La dada suposa que el Govern central es va equivocar en les seues previsions d’aquell exercici en res gairebé 1.538 milions, la qual cosa representa el 17% del finançament de la Generalitat d’aquell any”.

“Són uns diners dels valencians que ha retingut durant any i mig i que no ens transferirà fins a juliol de 2017”, criticà Soler. Com a derivada, eixa xifra de liquidació comporta que el 16% del finançament de 2017 no la rebrà el País Valencià fins a juliol del pròxim any, “la qual cosa provoca tensions de tresoreria en la primera meitat de l’exercici, que l’única cosa que causen són patiments i retards innecessaris a milers de proveïdors, famílies i ciutadans”.

Segons el parer del conseller, “les xifres evidencien el desequilibri i maltractament del sistema de finançament cap als valencians, i malgrat això, el Govern no ha mogut un dit en tota la legislatura anterior per a solucionar-ho, tot i que el model està caducat des de l’1 de gener de 2014”, subratllà.

Millora de l’economia

Soler explicà que l’increment de recursos “és una conseqüència de la millora de l’economia”, una dada constatable sobretot amb la liquidació, i defensà que el País Valencià “és una de les autonomies que més creix fruit de les polítiques del nou Consell, que ha alliberat el greix de la corrupció del teixit productiu i ha reorientat les polítiques en favor de les empreses”, de manera que, amb un PIB que representa el 10% de l’Estat, “tira del carro de l’economia espanyola i contribueix al benestar general”.

No obstant açò, va recalcar que els recursos comunicats pel Ministeri d’Hisenda són “insuficients per a atendre les necessitats dels valencians”. En aquest sentit, féu referència a l’informe que va elaborar la Comissió d’Experts pactats per les Corts de cara al recurs d’inconstitucionalitat contra el model de finançament, en el qual es revela que, amb dades dels pressupostos de 2016, el País Valencià necessitaria 2.464 milions addicionals per a complir amb el dèficit (llavors fixat en el 0,3%) si gastara el mateix que la mitjana per càpita del conjunt d’autonomies.

“Evidencia la maniobra obstruccionista”

“Ha sigut un retard de més de dos mesos injustificable”, digué el conseller, qui defensà que el Consell “és responsable i, malgrat els pals en les rodes que s’han posat a les autonomies, ens vam posar a treballar amb les nostres previsions i tenim avançada l’elaboració dels comptes de 2017”. Però, “ara haurem de rectificar determinades qüestions”, afegí.

Comparteix

Icona de pantalla completa